I Tolstoj "leti" iz škole: "Previše veliča rusku vojsku"

Posle Dostojevskog, na udaru ukrajinskog školstva našao se i Lav Tolstoj.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2022.

11:40

I Tolstoj
EPA/EFE/ANATOLY MALTSEV

Zamenik ministra obrazovanja Ukrajine Andrej Vitrenko izjavio je da je Ministarstvo konašno donelo odluku da iz školskog programa izbace roman Lava Tolstoja "Rat i mir" i sva druga dela u kojima se veliča ruska vojska.

"Od strane književnosti biće izbačeno u potpunosti sve to … Na primer, "Rat i mir", tako nešto se neće izučavati u Ukrajini. Odnosno sve ono gde se veliča "vojska Orka", sve će nestati iz programa“, rekao je on za TV Ukrajina 24. Prema njegovim rečima, još nije odlučeno koji će konkretno ruski pisci biti izbačeni iz programa. Poslanik Narodnog saveta LNR Ana Mosina je ranije rekla da je posle provere škola koje su prešle pod kontrolu LNR utvrđeno da se ruska književnost izučavala kao strana, a stihovi Aleksandra Puškina i Mihaila Ljermontova u prevodu na ukrajinski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: