Ovo je strogo čuvana tajna Kine

Zapadni zvaničnici tvrde da Kina u tajnosti u Kambodži gradi objekt koji će koristiti isključivo njena ratna mornarica. Dodali su i da obe zemlje to negiraju.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2022.

09:10

Ovo je strogo čuvana tajna Kine
EPA-EFE/ JEROME FAVRE/Ilustracija

Kako piše Vašington post, Kina i Kambodža čak ulažu ogromne napore da prikriju spomenutu operaciju. List dalje navodi da će se taj objekat nalaziti na severnom delu Mornaričke baze Ream u Tajlandskom zalivu, a tamo će se ove sedmice, kažu spomenuti zvaničnici, održati ceremonija polaganja kamena temeljca.

Peking želi da uspostavi mrežu vojnih baza širom sjeta kako bi se nametnuo kao prava globalna sila. Uspostavljanje baze u Kambodži, koja će biti tek druga kineska inostrana baza i prva u strateški važnom Indopacifiku, deo je te strategije, tvrdi Vašington post.

Kina je svoju prvu stranu mornaričku bazu izgradila u Džibutiju na istoku Afrike, a baza koja se nalazi zapadno od Južnokineskog mora, a u koju mogu da uplove veliki kineski ratni brodovi, ojačaće poziciju Pekinga u tom regionu.

"Procenjujemo da je kineskim liderima jako stalo do Indopacifika te da oni taj region vide kao svoju sferu interesa", rekao je jedan zapadni zvaničnik, koji nije imenovan, a koji dodaje i da Zapad uspon Kine vidi kao korak ka stvaranju sveta u kom globalne sile zauzimaju prostore koje drže kao svoje interesne zone.

Taj je zvaničnik još rekao i da Peking računa na to da mu se taj region ili "ne želi" ili "ne može" suprotstaviti. Kina veruje, dodaje taj zvaničnik, da zemlje u Indopacifiku pomoću mita, prisile i kazni mogu da nateraju te zemlje da se ponašaju onako kako žele.

"Kina želi da postane toliko moćna da će je taj region pre poslušati nego se suočiti s posledicama", tvrdi zapadni zvaničnik.

Podseća se da je Vol strid đžurnal 2019. godine napisao da je Kina potpisala tajni dogovor u kom stoji da njena vojska može da koristi spomenutu bazu u Kambodži. Peking i Pnom Pen tad su tvrdili da ti naptisi nisu tačni, a kambodžanski premijer Hun Sen odbacio ih je kao "fejk njuz". Tadašnji portparol Ministarstva odbrane Narodne Republike Kine odbacio je pisanje Vols strit džurnala i rekao da Kina Kambodži samo pomaže s obukom i logistikom
EPA-EFE RITCHIE B. TONGO/Ilustracija
Međutim, kineski zvaničnik iz Pekinga prošlog je vikenda Vašington postu potvrdio da će kineska vojska koristiti deo baze Ream. Takođe je opovrgao tvrdnje da će je koristiti samo vojska te dodao da će je koristiti i naučnici.

On tvrdi da Kina neće biti uključena u aktivnosti na kambodžanskoj strani baze. Rekao je i da će se svečano polaganje kamena temeljca održati u četvrtak kao i da će kineski zvaničnici doći na ceremoniju. Očekuje da će na svečanost doći i kineski ambasador u Kambodži.

Kambodžanska ambasada u SAD rekla je da se ne slaže s tvrdnjama zapadnih zvaničnika, a tvrdi da oni samo žele da ocrne Kambodžu. Ambasada je dodala da kambodžanske vlasti poštuju Ustav Kraljevine Kambodže koji brani uspostavljanje stranih vojnih baza na tlu te zemlje.

U izjavi ambasade stoji i da se baza obnavlja kako bi se ojačali kapaciteti Kambodžanske ratne mornarice, zaštitio morski integritet zemlje te stalo na kraj pomorskom kriminalu poput ilegalnog ribarenja.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije odgovorilo na molbu za komentar Vašington posta.

Zapadni zvaničnici su rekli da očekuju da će se tokom spomenute ceremonije istaći da Kina učestvuje u finansiranju proširenja baze te izgradnji dodatnog objekta, ali ne i da će ga koristiti Narodnooslobodilačka vojska Kine.

Planovi o proširenju finalizovani su 2020. godine i u njima stoji da će kineska vojska imati "ekskluzivno" pravo na severni deo baze te da će se prikrivati činjenica da ga koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: