"Putin bi mogao uskoro da ponudi"

Vojni istoričar Filip O’Brajen rekao je da bi Rusi uskoro mogli da ponude prekid vatre u Ukrajini, piše “Bild”.

Izvor: Blic

Utorak, 07.06.2022.

08:07

EPA-EFE/ STR

Kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, Putinov plan je bio da okupira zemlju u "blickrigu". Ruska vojska od 100.000 ljudi napala je Ukrajinu istovremeno iz tri pravca. Ali, plan nije uspeo pa su početkom aprila Rusi su ofanzivu prebacili na Istočnu Ukrajinu.

Ovde se njihove trupe kreću stabilno, iako veoma sporo, podseća "Blic".

Britansko ministarstvo odbrane je u nedelju saopštilo da iako su ruske snage napredovale na istoku Ukrajine ti dobici su bili spori i skupi u okviru ruske "strategije iscrpljivanja", preneo je CNBC ukazujući da se "specijalna vojna operacija" već razvukla na preko 100 dana.

O’Brajen, međutim, ukazuje da ruske metode podsećaju na Prvi svetski rat i da su “veoma neefikasne”.

"Zbog velikih gubitaka ratnog materijala oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspeli da 'probiju rupu' u odbrambenim linijama, oni bi to retko mogli da iskoriste i dobiju prednost", rekao je on švajcarskom "Sontagscajtungu".

"Generalno, može se primetiti da borbena aktivnost u Ukrajini opada i ruske trupe više ne mogu da učestvuju u dugom ratu", ocenio je ekspert.

Ipak, kraj ofanzive je i dalje teško predvideti, ističe "Bild". O’Brajen smatra da Moskva želi da zauzme što veći deo Donbasa – a onda da objavi pobedu. "Oni okupiraju Donbas, ponude prekid vatre i pokušavaju da okončaju rat i da se otarase nekih sankcija", rekao je vojni istoričar.

Čim je Putin najavio “pobedu” u Donbasu, bilo bi održano "nekoliko lažnih referenduma" - sa rezultatom da su okupirane teritorije želele da se pridruže Rusiji, rekao je ekspert i dodao da, “prema trenutnom statusu, Ukrajina ne bi prihvatila prekid vatre”.

"Sve dok Kijev oseća da ima podršku koja mu je potrebna, dokle god Ukrajinci mogu da nastave da jačaju svoje oružane snage, malo je verovatno da će prihvatiti prekid vatre koji nudi Rusija", ocenio je O'Brajen, dodajući da je to “sasvim ispravno jer bi izgubili 20 odsto svoje zemlje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: