Bajden proglasio vanrednu situaciju u Americi

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je vanrednu situaciju u zemlji zbog pretnji nedovoljne dostupnosti kapaciteta za proizvodnju električne energije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

18:42

Bajden proglasio vanrednu situaciju u Americi
EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

On je dao hitna ovlašćenja državnom sekretaru za trgovinu da rešava ovaj problem.

Bajden je predložio da borba protiv nestašice struje bude u nadležnosti sekretarke Đine Rejmondo tako što će odobriti oslobađanje od carina na uvoz solarnih ćelija i modula iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama.

Ova mera će trajati dve godine ili dok se vanredna situacija ne ukine. Proglašenje vanredne situacije usledilo je posle Bajdenove odluke da koristi ratne zakone za podsticanje domaće proizvodnje solarnih panela i drugih izvora za proizvodnju takozvane zelene energije. On je korišćenje ovog zakona obrazložio potrebom da se smanji upotreba nafte i gasa i smanji zavisnost SAD od snabdevanja iz "neprijateljskih“ zemalja.

Bajden je objasnio da su oko tri četvrtine svih instaliranih solarnih modula u SAD 2020. godine došle iz zemalja jugoistočne Azije. On je, međutim, rekao da Bela kuća već pregovara sa domaćim kompanijama da ih podstakne da povećaju domaću proizvodnju.

Američki predsednik je okrivio rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao jedan od faktora koji je navodno doprineo vanrednoj situaciji, tvrdeći da je ona poremetila globalna energetska tržišta.

On, međutim, nije izneo nikakve ocene o nedavno uvedenoj zabrani uvoza energenata iz Rusije i njenom uticaju na nestašice struje. Bajden tvrdi i da su klimatske promene i "ekstremni vremenski događaji“ takođe doprineli energetskoj krizi u SAD, jer takvi događaji povremeno predstavljaju svojevrsni udar na američke električne mreže zbog povećane potražnje za strujom.

Bajden je predložio rešavanje problema nedovoljne proizvodnje električne energije samo postavljanjem dodatnih solarnih panela, nazvavši to jednim od "brže rastućih izvora nove proizvodnje struje“. Naveo je da bi oko polovine novih kapaciteta za proizvodnju u 2022. i 2023. godini trebalo da budu solarni paneli, ali tvrdi da su ti planovi osujećeni zbog nedostatka solarnih modula.

On je odbacio ideju da se ovaj problem reši dodatnim korišćenjem fosilnih goriva, navodeći potrebu za smanjenjem uticaja na klimu a istakao je i da je Pentagon nedavno prepoznao klimatske promene kao pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: