Lavrov ne dolazi u Srbiju, ali je poslao poruku: Da vam bude jasno, što se tiče Srbije...

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da je bez presedana odluka da se njegovom avionu zabrani prelet zbog čega je otkazao posetu Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

12:15

Lavrov ne dolazi u Srbiju, ali je poslao poruku: Da vam bude jasno, što se tiče Srbije...
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL POOL PHOTO

Lavrov je na vanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj umesto da otputuje u Beograd rekao da je reč o politici dvostrukih aršina. "Oni će reći da im je to rekla EU i NATO, a NATO i EU će reći da te zemlje same odlučuje", rekao je Lavrov.

"Da vam je jasno, naše odnose sa Srbijom niko, ponavljam niko, neće uništiti", rekao je Lavrov i dodao da je u Moskvu po zvan ministar spoljnih poslova Srbije.

"Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera", kazao je Lavrov na vanrednoj konferenciji za medije u Moskvi.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov i dodao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava. "Slično licemerje smo videli i ranije uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije", naveo je Lavrov.

Rekao je da su se razlozi odlaganja posete Beogradu analizirali po medijima i u Srbiji i u regionu, to jest Hrvatskoj, a jedan je da je "Lavrov persona non grata i da je Lavrov trebalo da pretekne Šolca koji takođe dolazi u Beograd. To ostavljam na savest tih analitičara jer je to ponižavajuće".

Prema njegovim rečima, razgovori u Srbiji trebalo je da budu šireg spektra, a trebalo je da se govori i o tzv. Kosovu i BiH. "Briselski lutkari nisu hteli da daju Rusiji platformu u Beogradu da Moskva izrazi svoj stav o nizu regionalnih pitanja, da u glavnom gradu Srbije razgovaramo o položaju Kosova i BiH. Očigledno nisu želeli da mi pružimo podršku Beogradu i njihovoj inicijativi otvorenog Balkana, koja je trebalo da poboljša odnose u regionu. Sada je jasno da NATO i Brisel žele Balkan da pretvore u svoj projekt 'Zatvoreni Balkan", kazao je.

"Tamo se sve više boje istine, sve više pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko društvenih mreža. Tamo su potpuno isključili sva alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel odlučuje da će upravo on odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnom stadijumu bespogovorno prate politiku EU u sferi bezbednosti koja je u kranje antiruskom ključu. Eto to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa", naveo je Lavrov.

Politika je danas, prema njegovim rečima, skoncentirana na antiruskom pravcu, a podsetio je i na "ratnohučkačku" izjavu Žozepa Borelja.

"Ova politika je koncentrisana na antiruskom pravcu. Cenimo hrabar stav koji zauzima Srbija i lično predsednik Vučić koji ističe da neće se baviti antiruskom delatnošću, ali Evropskoj uniji je želja da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobskog karaktera", rekao je Lavrov.

Kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makeodniji, upitao je Lavrov rekavši da mu je žao tih prijateljskih naroda. On je istovremeno poručio da Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima. Time se bave na Zapadu, naglasio je Lavrov.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

"Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke - primetio je ruski ministar. "Jasno vam je koliko članstvo u NATO košta Crnu Goru i Severnu Makedoniju i zašto NATO-u trebaju takve zenlje - da održavaju antirusku politku i pretnju, da im one budu baze za takvu politiku", dodaje Lavrov.

Zatim je rekao i da je u Beogradu trebalo da bude održan niz ceremonija i sastanaka, a jedan od njih je i da se upiše u knjigu žalosti Oslobodiocima Beograda, a da je nameravao da poruku koju preda posveti svim građanima Srbije.

Politika EU na Balkanu i u Ukrajini je ista

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File
"Amerika sada može da kaže, i to tako funkcioniše, da im je Beograd pretnja za njihovu bezbednost pa da ga bombarduje, kao što su rekli da im je Irak pretnja pa su ga bombardovali, kao što su rekli i za Libiju, koja je kao i Irak hiljada kilometara daleko. To im je pretnja za bezbednost, a naše objašnjenje je jasno, ponovoljeno davno, to se sve dešavalo na našoj granici, ovo s UKrajinom, a ne tamo negde daleko, ali sva ta naša upozorenja pogotovo NATO-u koji se priobližio granici Rusije. Sve je to ignorisano", rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Istie i da Zapad aplaudira sada Ukrajini, a zaboravlja na sve ono na šta je Rusija upozoravala, a šalju im i oružje. "Mi nismo više imali izbora i sve sam to već objašnjavao, sada vas samo podsećam", dodao je on.

"Ali znate, politika EU na Balkanu i linija EU u Ukrajini u suštini je ista, samo se na Balkanu podržavaju oni koji ograničavaju interese Srbije, a u Ukrajini se podržavaju oni koji su proglasili rat za sve rusko", istakao je Lavrov.

On je zatim uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i minskog regulisanja za Ukrajinu.

"Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživeo sramotni neuspeh", rekao je on.

Na pitanje BBC-a da prokomentariše stav da Britanija ne bi isporučivala raketne bacače Ukrajini da Rusija nije napala Ukrajinu, Lavrov je na konferenciji za štampu se ne radi "o tome da ne bi nečeg bilo da nije bilo nečeg drugog".

"Radi se o tome da smo 20 godina upozoravali da ste potpisali 1990. da niko neće jačati svoju bezbednost na teret drugih. Zašto ne možete da poštujete to što su potpisali vaši predstavnici i sve članice OEBS?”, upitao je Lavrov.

On je kazao da se zapad pet puta približavao granicama Rusije, i upitao od koga prave liniju odbrane nakon što je nestao Varšavski pakt. Ukazao je da sada Amerikanci prave narednu liniju odbrane u južnom kineskom moru.

"Pravite bezakonje daleko od vaših granica. Razumem da su u Londonu nostalgični za britanskom imperijom, koja je daleko iza vas", rekao je ironično Lavrov.

On je optužio zapad za uništavanje država kao što su Irak, Sirija I druge. "Kada bi u susednoj Irskoj, ukinuli engleski jezik, ili u Belgiji francuski, kako bi Evropa gledala na to? Neću ni da razvijam tu zamisao. A Evropa je gledala mirno kako se zabranjivao ruski jezik u Ukrajini", rekao je on.

Lavrov je ukazao da su Rusi u Ukrajini bili osam godina suočeni sa bobardovanjem od strane režima koji je veličao nacizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: