Moskva: Srbija mora da reaguje, izuzetno oštro; demarš

Moskva -- Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, saopšteno je iz Moskve.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije trebalo je da poseti Beograd u utorak, 7. juna, ali se taj dolazak zakomlikovao nakon što su tri zemlje zabranile prelet aviona u kom je tebalo da bude Lavrov. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova MArija Zaharova izjavila je da se ta poseta otkazuje.

Zvanično, čeka se da se o tome oglasi i ruski ambasador u Srbiji AleksandarBocan Harčenko s kojim danas razgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će se po tom pitanju obratiti građanima večeras u 19.30.

Zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov je danas izjavio da reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avione ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra.

"Današnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskog protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora", napisao je Kosačov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, sadašnje kolektivno odbijanje Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije da propuste Lavrovljev avion u Srbiju, bez sumnje, nije odluka ove tri zemlje.

"Sve tri zemlje su, ulaskom u NATO, ozbiljno i na dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih je samo paravan za ove sramne okolnosti. Radi se o NATO-vom demaršu, a bez Sjedinjenih Američkih Država njega ne bi bilo", uveren je senator.

Prema njegovim rečima, ovakvim direktnim mešanjem u bilateralne poslove dve suverene evropske zemlje koje nisu članice Alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da "zarobi i potčini" ostatak Evrope. Nakon toga sledi širenje Alijanse na ostatak sveta, gde je Kina strateški cilj broj dva posle Rusije, naglasio je Kosačov, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu