Otkriven novi koronavirus; dobio je ime i nalazi se u Evropi

Naučnici u Švedskoj otkrili novi koornavirus kos šumskih voluharica, koji su nazvali virus Grimso, prema mestu otkrića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

08:20

Otkriven novi koronavirus; dobio je ime i nalazi se u Evropi
Foto: depositphotos/bezikus

Kako piše Index, slepi miševi nisu jedine divlje životinje koje prenose nove koronaviruse. Glodari poput pacova, miševa i voluharica takođe mogu u sebi da imaju viruse koji u nekim slučajevima pređu na čoveka.

Tako su naučnici kod šumskih voluharica (Myodes glareolus) pronašli široko rasprostranjeni i uobičajeni koronavirus koji su nazvali virus Grimso, prema mestu otkrića. Za sada nije poznato da li je novopronađeni virus na bilo koji način opasan za ljude.

Ipak, ovo je dobar podsetnik da je dobro pratiti viruse divljih životinja, posebno one koje prenose životinje koje žive u našoj neposrednoj blizini, piše Sajens alert.

"Još uvek ne znamo kakve bi potencijalne prijetnje virus Grimso mogao predstavljati za javno zdravlje. Međutim, na osnovu naših opažanja i prethodnih koronavirusa identifikovanih među voluharicama, smatramo da postoje dobri razlozi za dalje praćenje koronavirusa među glodarima u divljini", rekao je virusolog Åke Landkuvist sa Univerziteta Upsala u Švedskoj.

Voluharice su jedne od najčešćih glodara u Evropi. Često na njih nailazimo u divljini, a poznato je da znaju da imaju virus pumala, koji kod ljudi izaziva takozvanu mišju, odnosno hemoragijsku groznicu.

Čak i pre nego što je počela pandemija kovida-19, Landkuvist i njegove kolege pratili su pojave bolesti među voluharicama kako bi mogli bolje da predvide na koji način i kada se virus koji nose može preneti na ljude. S obzirom na neumoljiv tempo klimatskih promena i uništavanja staništa, sve je veća verovatnoća da ćemo u budućnosti imati više interakcija s voluharicama.

Švedski naučnici su između 2015. i 2017. prosmatrali 450 divljih voluharica koje imaju prebivalište zapadno od Stokholma u mestu koje se zove Grimso. Testirali su ih na razna oboljenja i kod 3,4 odsto uzoraka otkrili su novi betakoronavirus.

Betakoronavirusi se obično nalaze među pacovima i glodarima , a kada pređu na ljude, mogu da izazovu prehlade i respiratorne viruse poput SARS-CoV-2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: