Nikad veći "prst u oko Kini" i to u njihovom dvorištu

Prema dosadašnjem planu, u ovogodišnjem izdanju najvećih svetskih pomorskih ratnih igara, RIMPAC 2022, učestvovaće ključni američki partneri iz celog sveta.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

13:52

Nikad veći
EPA-EFE/ JEROME FAVRE/Ilustracija

Između ostalih, veđbama će prisustvovati i Indija, Japan i Australija, koje su se pridružile Vašingtonu u sklopu grupe "Kvad", kao i pet zemalja s izlazom na Južno kinesko more, koje je trenutno jedno od najturbulentnijih područja na svetu, piše CNN.

Sve u svemu, u vežbama sa sedištem u Honoluluu i San Diegu od 29. juna do 4. avgusta učestvovaće vojne jedinice iz 26 zemalja. U vežbama će biti angažovano 38 brodova, četiri podmornice i 170 aviona, stoji u saopštenju 3. flote američke mornarice. U vežbe će biti uključeno 25.000 vojnika, uključujući pripadnike pešadije iz devet zemalja.

Kako prenosi Jutarnji list, američka "mantra" je "slobodan i otvoreni Indo-Pacifik", jer Kina sve više jača svoje snage i širi svoj uticaj u tom regionu, uključujući militarizovanje ostrva u Južnom kineskom moru, za većinu kojih tvrdi da su njena suverena teritorija.

Tri zemlje koje Kinu smatraju konkurencijom - Filipini, Malezija i Brunej - učestvovaće takođe na vežbama RIMPAC ove godine. Indonezija, koja ima izlaz na Južno kinesko more i koja je svedočila nedavnim pomorskim napetostima s Kinom, takođe će učestvovati, kao i Singapur, koji se nalazi na jugozapadnom ulazu u more koje se prostire na površini od oko dva miliona kvadratnih metara.

U međuvremenu, zemlje "Kvada" - Sedinjene Države, Indija, Japan i Australija, produbljuju vojnu saradnju jer se pribojavaju sve veće kineske prisutnosti u tom regionu. Četiri zemlje održale su već dve pomorske vežbe od 2020. U međuvremenu, njihovi su se zvaničnici od prošle godine okupili četiri puta, uključujući lične sastanke u Beloj kući prošlog septembra i nedavno 24. maja u Tokiju.

U vežbama će naglasak biti na 'amfibijskim operacijama, vežbama topova, gađanja projektilima, protivpodmorničkoj i protivvazdušnoj odbrani, kao i operacijama protiv pirata, operacijama čišćenja mina, zbrinjavanja eksplozivnih ubojitih sredstava te operacijama ronjenja i spasavanja, saopštila je američka mornarica.

S druge strane, Vang Јi, kineski ministar spoljnih poslova nazvao je tu grupu zemalja "azijskim NATO-om", optužujući je za podsticanje "hladnoratovskog mentaliteta" i "podsticanje geopolitičkog rivalstva".

Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američkog Pacifičkog zapovedništva, rekao je da "osim vojne vrednosti, sastav RIMPAC-a pokazuje politički uticaj Vašingtona celom svetu".

'To pokazuje snagu i širinu američkog globalnog pomorskog partnerstva, što je vrlo važan signal za odvraćanje svim potencijalnim agresorima koji veruju da je uticaj i strateški položaj Vašingtona, posebno njegove mornarice, u opadanju. Široka međunarodna podrška RIMPAC-u dokazuje da to nije slučaj', rekao je Šuster.

Takođe je istakao i da će u vežbe biti uključena i pacifička ostrvska država Tonga, i to u vreme kada Kina nastoji da poveća svoj uticaj među malim zemljama u južnom Pacifiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: