Navaljni: "Hoće da mi natovare još 15 godina zatvora"

Aleksej Navaljni potvrdio je danas da se protiv njega vodi novi krivični postupak i da mu ako bude proglašen krivim, preti dodatnih 15 godina zatvora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2022.

17:43

Navaljni:
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

U objavama na društvenim mrežama, opozicionar i kritičar Kremlja, koji se nalazi u zatrovu, rekao je da je optužen za stvaranje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, prenosi Rojters.

Navaljni je u martu osuđen za prevaru i nepoštovanje suda, a pre toga je vecć dobio kaznu od dve i po godine.

"Nije prošlo ni osam dana od stupanja na snagu moje devetogodišnje kazne visokog stepena bezbednosti, a danas se ponovo pojavio istražitelj i zvanično me optužio za novo delo. Ispostavilo se da sam stvorio ekstremističku grupu da bih raspirivao mržnju prema funkcionerima i oligarsima. A kada su me strpali u zatvor usudio sam se da budem nezadovoljan i pozvao sam na skupove. Za to bi trebalo da mi natovare još 15 godina zatvora“, naveo je Navaljni na Tviteru.

Za sada nema potvrde ovih tvrdnji.

Organizacije za ljudska prava i zapadni političari osudili su krivične postupke pokrenute protiv Navaljnog, koji je najistaknutiji protivnik predsednika Vladimira Putina.

Prema analizi koju je sprovelo više evropskih medicinskih institucija, Navaljni je 2020. godine bio otrovan nervnim agensom tokom kampanje u Sibiru.

Posle višemesečnog lečenja u Nemačkoj ruske vlasti su ga po povratku u zemlju početkom 2021. godine uhapsile zbog kršenja uslovne slobode.

Nakon vojne operacije u Ukrajini Kremlj je ubrzao svoju decenijama dugu kampanju da uguši i ućutka rusku opoziciju.

Navaljni je javno istupao protiv rata, napadao Putina tokom pojavljivanja pred sudom i nazvao vojnu operaciju "glupom“ i "izgrađenom na lažima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: