"Jedinstvo EU počinje da se raspada"

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je danas bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se raspada", uoči samita lidera EU.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.05.2022.

18:57

EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Na samitu bi trebalo da se raspavlja o embargu na naftu iz Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

"Nakon napada Rusije na Ukrajinu, viđeli smo šta može da se dogodi kada je Evropa ujedinjena. Imajući u vidu sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se raspada", rekao je Habek na konferenciji za novinare na otvaranju trgovinskog sajma u Hanoveru, prenosi Rojters.

Habek je zatražio od Nemačke da na samitu "govori jednim glasom", a ne da se suzdržava od glasanja zbog razlika u mišljenjima u vladajućoj koaliciji i pozvao i druge članice EU da budu jedinstvene.

"Evropa je i dalje ogromno ekonomsko područje sa neverovatnom ekonomskom snagom. I kada je ujedinjena, može da iskoristi tu moć", rekao je Habek.

Lideri EU razgovaraće sutra i u utorak o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao da uključi i embargo na naftu, kao i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: