Patrijarh Kiril: "Razumemo kroz šta prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva"

Potpuno razumemo kroz kakva stradanja danas prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC), izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.05.2022.

12:27

Patrijarh Kiril:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je, posle liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, rekao da Ruska pravoslavna crkva razume da mitropolit UPC Onufrije i episkopat danas treba da postupe što je moguće mudrije kako ne bi zakomplikovali život svom verujućem narodu, prenosi Interfaks.

Kiril je istakao da pokušaji da bude prekinuta duhovna veza između Ruske pravoslavne crkve (RPC) i UPC nikada neće uspeti, navodi RIA Novosti.

"Ne možemo a da ne tugujemo zbog onog što se dešava u bratskoj Ukrajini", istakao je Kiril i dodao da su "isti duhovi zlobe" digli oružje protiv crkve, težeći ne samo da budu razdvojeni pravoslavni narodi Rusije i Ukrajine, već da između njih bude ne samo provalija, već jarak, sličan rovovima koji se koriste u ratu. Sabor UPC proglasio je nezavisnost 27. maja.

Prema povelji UPC, objavljenoj na sajtu Ruske Crkve, njoj je „data nezavisnost i samostalnost u upravljanju u skladu sa Odlukom Arhijerejskog Sabora Ruske Pravoslavne Crkve od 25-27. oktobra 1990. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: