"Rusija nema nameru"

Ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin u intervjuu "Bi-Bi-Siju" rekao je da Rusija nema nameru da upotrebi taktično nuklearno oružje u Ukrajini.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/ (Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Tanjug/ (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Sve najnovije informacije u Ukrajini pratite OVDE.

Andrej Kelin je rekao da se prema ruskim vojnim pravilima takvo oružje ne koristi u sukobima poput ovog.

"Taktično nuklearno oružje u skladu sa ruskom vojnom doktrinom ne koristi se u takvim konfliktima. Mi imamo striktni spisak uslova upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. Uglavnom, radi se o situacijama kada je pod znakom pitanje postojanje države", rekao je diplomata.

Rusija ima veoma stroge odredbe za njihovu upotrebu, rekao je on, uglavnom kada je ugrožena egzistencija države.

"To nema nikakve veze sa trenutnom operacijom", rekao je on.

2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti krajem februara, ubrzo posle početka invazije u Ukrajini, mnogi su to videli kao upozorenje, navodi BBC.

Putin je rekao da je pribegao tom potezu zbog razvoja agresije Zapada i NATO-a. Medjutim, britanski ministar odbrane Ben Volas ocenio je da se radi o pokušaju da se skrene pažnja sa stvari koje ne idu kako treba u Ukrajini, navodeći da je samo nekoliko dana od početka invazije Rusija počela da kasni u odnosu na svoje planove, i da pretnjom tog oružja pokušava da "podseti svet" da ima sredstvo za odvraćanje.

Taktičko nuklearno oružje može da se koristi na relativno kratkim relacijama za razliku od "strateškog" nuklearnog oružja koje može biti lansirano na mnogo većim daljinama i da izazove strahovanje od opšte nuklearnog rata.

Taj izraz, ipak, uključuje mnogo vrsta oružja, uključujući manje bombe i rakete koje se koriste na bojnom polju. Veruje se da Rusija ima oko 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu