Albanci bez predstavnika u Skupštini Srbije - prvi put posle 15 godina

Prvi put posle 15 godina neće biti nijednog albanskog poslanika u Skupštini Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC
Ilustracija, EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Prvi na listi Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi nije uspeo da izbori poslaničko mesto u novom sazivu Skupštine Srbije, pošto je na drugi put ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu, kod Bujanovca, osvojio 598 glasova, a za osvajanje mandata bilo mu je potrebno 611 glasova.

Kamberi je za Kljan Kosova ocenio da je to posledica podela među albanskim partijama, dodajući da su to uradili, kako je naveo, "đavoli iz redova Albanaca".

Kamberi je rekao da je šest glasova u Velikom Trnovcu, gde žive Albanci, dobila Socijalistička partija Srbije i da je bilo još 10 nevažećih glasova.

Na drugom ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima na biračkom mestu 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac) u petak, najviše glasova osvojila je lista Koalicija Albanaca doline - 598 dok je SPS osvojila šest, saopštila je "Crta".

Slede liste "Albanska demokratska alternativa" sa dva glasa i lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa jednim osvojenim glasom. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10. Glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa, odnosno 56,7 odsto, što je manje nego na prethodno ponovljenom glasanju, kada je zabeležena izlaznost od 64 odsto.

"Crta" navodi da je ponovljeno glasanje obeležila atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora, koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja. Zabeležene su i pojedine nepravilnosti, ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju, 28. aprila.

Tokom dana posmatrači "Crte" su zabeležili pokušaje kršenja procedura od strane pojedinih birača koji su hteli da glasaju više puta, zatim da glasaju iako se ne nalaze u biračkom spisku, ali je birački odbor uspeo da ih u tome spreči. Birački odbor je sprečio i jedan pokušaj glasanja sa tuđom ličnom kartom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu