Rusija upozorila: "Provokativan korak"

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena donela je odluku o slanju višecevnih bacača raketa Ukrajini, objavio je "Njujork tajms".

Izvor: B92

Subota, 28.05.2022.

08:50

Rusija upozorila:
EPA/EFE/Tomohiro Ohsumi / POOL

Rusija se nada da SAD neće isporučiti Ukrajini raketne sisteme dugog dometa, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Američki list piše da se radi o sistemima M31 GMLRS, čiji je domet u zavisnosti od municije od 70 do 500 kilometara.

Ovi sistemi mogu biti opremljene raketama koje navodi satelit. Prema izvorima "Njujork tajmsa", ovo naoružanje boće deo novog paketa vojne pomoći koji će Vašington najaviti naredne nedelje. Američki mediji ističu da Bela kuća još nije saopštila o isporukama ovih sistema da ne bi došlo do eskalacije konflikta.

"Ove informacije treba pažljivo proveriti. U ovom trenutku svoj stav baziramo na izjavi portparola Pentagona Džona Kirbija da nije doneta konačna odluka o ovom pitanju. Nadamo se da će prevladati zdrav razum", poručio je Antonov u petak preko Telegram kanala ruske ambasade, ocenivši da bi to bio "provokativan korak", prenosi TAS S.

Rusije je više puta upozoravala SAD preko diplomatskih kanala da je "nezapamćena poplava oružja u Ukrajini značajno povećala rizike od eskalacije sukoba".

"Amerikanci su veoma svesni da njihove akcije odlažu izglede da se postigne mir. SAD se sve više uvlače u krizu u Ukrajini što može da ima nepredvidive posledice po globalnu bezbednost", rekao je ambasador Antonov. Ukoliko takvo naoružanje bude isporučeno postoji opasnost da bude postavljeno u blizini ruske granice i Ukrajinci će imati mogućnost da gađaju ruske gradove, upozorava ambasador. "Tako nešto je za nas neprihvatljivo. Uveren sam da će naše Oružane snage preduzeti mere kako bi neutralisale mogućnosti ukrajinske vojske", naveo je on. Prema njegovoj oceni, da bi se završio konflikt u Ukrajini potrebno je da Vašington i Kijev priznaju realnost.

SAD: "Svesni smo"

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je svesno zahteva Ukrajine za višestrukim raketnim sistemima, ali da odluke još nisu donete.

"Naš cilj od samog početka je bio da pokušamo da im pomognemo u borbi u kojoj su danas", rekao je odlazeći portparol Pentagona DŽon Kirbi novinarima na brifingu, preneo je CNN.

Kirbi je istakao da neće ići toliko daleko da kaže da je prekasno da se Ukrajincima obezbedi bilo kakav sistem ili sposobnost koja bi im mogla zatrebati jer su veoma aktivni u borbi i potisnuli su Ruse u blizini Harkova.

Međutim, on je naveo da Ministarstvo odbrane sve vreme motri kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu.

"Uvek smo svesni kao što smo bili od početka... svesni ovog osećaja hitnosti, svesni da vreme nije naš prijatelj", rekao je Kirbi, "zbog čega smo nastavili da bukvalno pomeramo opremu svaki dan tokom poslednjih 90 i više dana ovog rata".

CNN je juče izvestio da se administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena sprema da pošalje MLRS sisteme kao deo većeg paketa vojne i bezbednosne pomoći Ukrajini, koji bi mogao biti objavljen već sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: