Hrvatska u panici zbog optužnice iz Srbije: "Nismo u poziciji da nas baš briga za sve"

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska ne bi trebalo da odbije optužnice srpskog tužilaštva protiv hrvatskih oficira, zbog zločina u Oluji

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/MIROSLAV LELAS
EPA/EFE/MIROSLAV LELAS

On je rekao da bi nego da njima treba da se bavi pravosuđe.

"Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme to krivično gonjenje i da naša tela, sudovi pre svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku", kazao je Josipović, prenosi N1 Hrvatska.

Prema njegovim rečima ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi.

“S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve. S druge strane, dogodiće se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja”, dodao je on.

Josipović je istakao da bi politika trebalo da bude uzdržana i da bi trebalo omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj.

Bivši predsednik smatra da u ovom slučaju verovatno postoje i neki politički koraci.

“Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagovati i proveriti navode, i pravosuđe a ne politika treba da donese odluku”, naglasio je Josipović.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu