"To neće moći da ignorišu"

NATO neće moći da ignoriše zabrinutost Turske o pristupanju Švedske i Finske bloku .

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

I to dok Rusija ima dovoljno vojno-tehničkih sredstava da garantuje svoj odbrambeni kapacitet i bezbednost tokom širenja bloka, izjavio je danas zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

"Ni Brisel, ni Stokholm ni Helsinki neće moći jednostavno da odbace zabrinutost Turske. Malo je verovatno da će Ankaru uveriti samo argumenti NATO solidarnosti. Moraće naći kompromisna rešenja koja će zadovoljiti njene interese", rekao je Gruško, a prenosi TASS.

On je dodao da će Rusija upotrebiti sva vojna tehnička sredstva da sačuva bezbednost usred širenja NATO-a i podsetio da je "apsolutno nemotivisana ekspanzija" alijanse u suprotnosti sa vizijom Rusije o unapređenju evropske bezbednosti.

Gruško je rekao i da su jaka i nezavisna Evropska unija i njeni zdravi odnosi sa Rusijom među najvećim strateškim strahovima Vašingtona.

"Što se tiče odnosa SAD i Evropske unije, jedan od najvećih strateških strahova Vašingtona je jaka i nezavisna Evropska unija, jaka i nezavisna Evropa, koja ima zdrave odnose sa Rusijom", rekao je on.

SAD ne žele da EU koristi ekonomske i političke prednosti energetske i industrijske saradnje sa Rusijom i zato zato sada ciljaju na samu osnovu odnosa tražeći da prebace Evropljane na skupi američki gas.

"Tražeći od Evropljana da razbiju energetsku saradnju, da pojačaju tehnološku i finansijsku zavisnost od SAD dovode Evropu pod svoju ekonomsku kontrolu", napomenuo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu