Rusija "udarila" na Hrvatsku – Hrvati najavili oštar odgovor

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi.

Izvor: index.hr

Petak, 27.05.2022.

18:23

Rusija
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nota o tome je danas uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, proglašenje diplomata za "persona non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Hrvatskom ambasadoru je u ruskom ministarstvu uložen oštar protest zbog, kako je navedeno, neosnovanih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i zbog pružanja vojne pomoći Kijevu "Proterivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti sledeće korake prema Moskvi", objavilo je danas ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP). Na Zrinjevcu smatraju da odluka Moskve nema legitiman osnov jer se radi o zaposlenima koji su svoje poslove obavljali profesionalno u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima i zato što trenutni broj zaposlenih u Ambasadi Hrvatske u Rusiji odgovara broju zaposlenih u ambasadi Rusije u Hrvatskoj.

"Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti sledeće korake i postupke", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: