Plenković o optužnici iz Srbije: "Korak unazad; zaštitićemo hrvatske pilote"

U Zagrebu je u toku sednica Vlade Hrvatske, a premijer Andrej Plenković prvo je govorio o srpskoj optužnici protiv hrvatskih pilota koji su učestvovali u Oluji.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

11:40

Plenković o optužnici iz Srbije:
EPA/EFE/JOHN THYS / POOL

"U ovom trenutku, kako je rekao ministar Malenica, nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zahteva za pravnu pomoć. Za nas je ceo Domovinski rat deo oslobodilačkih napora Hrvatske vojske za zaštitu i reintegraciju hrvatske teritorije", rekao je Plenković.

On je istakao da nikada nije bilo naređenja koja su bila usmerena protiv civilnih ciljeva.

"Vlada Republike Hrvatske će, kao i do sada, koristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote, zaštiti dostojanstvo Domovinskog rata i pošalje jasnu poruku o temeljnim vrednostima na kojima je utemeljena moderna Republika Hrvatska. To što Srbija u svom zakonu ima jurisdikciju nad teritorijom bivše SFRJ nije dobro za normalizaciju odnosa i proces pomirenja. Ovakvim potezima ide korake unazad, a ne napred na putu pomirenja", rekao je Plenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: