Ukrajinski raskolnici traže smenu poglavara RPC Kirila

Poglavar raskolničke strukture "Pravoslavna crkva Ukrajine" Epifanij (Sergej Dumenko) obratio se vaseljenskom patrijarhu i predstavnicima pomesnih crkava.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

19:22

Ukrajinski raskolnici traže smenu poglavara RPC Kirila
EPA/EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

On je naveo šta je napisao u pismima poglavarima crkava povodom Vaskrsa.

"Uveren sam da reči i postupci patrijarha moskovskog Kirila, koji je podržavao rat protiv Ukrajine, i onih koji su ga smatrali svojim pastirom, treba da budu osuđeni punoćom Pravoslavlja... Predlažem u ime Arhijerejskog Sabora da se obratimo vaseljenskom patrijarhu i poglavarima pomesnih Crkava kako bi Kiril odgovarao u skladu sa kanonima i bio lišen prestola“, citirao je Dumenko.

Ranije je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve saopštilo da su pristalice PCU nasilno zauzele hram apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova u Kijevskoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: