Pao "tajni" dogovor u NATO? Isplivale informacije, tiču se Ukrajine

Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO postoji "neformalni" dogovor.

Izvor: DW

Četvrtak, 26.05.2022.

16:33

Pao
EPA-EFE/TOMS KALNINS

On podrazumeva da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor, prenosi DW.

Članice NATO su se nezvanično dogovorile da ne isporučuju na svoju ruku Ukrajini borbene tenkove zapadne proizvodnje, tvrde nemačke socijaldemokrate (SPD), koje predvode vladajuću koaliciju.

Kako je rekao poslanik SPD zadužen za pitanja odbrane Volfgang Helmih, dogovor je neformalan jer NATO ionako nema svoje oružje koje bi isporučio, već to čine članice. Ali za sada se sve članice NATO pridržavaju tog navodnog dogovora, kažu u SPD.

Ove tvrdnje su u Nemačkoj dočekane u atmosferi užarenih rasprava o tome da li Berlin treba da pošalje dodatno teško naoružanje za odbranu Ukrajine.

Do sada je Nemačka obećala haubice i tenkove tipa gepard – ali to su defanzivni protivvazdušni tenkovi. Takođe, Berlin šalje modernije tenkove Sloveniji kako bi ova Ukrajini ustupila stare tenkove sovjetskog tipa.

Poslanik SPD Helmih tvrdi da je o tom dogovoru članica NATO sredinom maja obavestio Odbor nemačkog parlamenta zadužen za odbranu.

Optužbe iz opozicije

Dogovor, čije postojanje izvori iz vlade potvrđuju nemačkoj agenciji DPA, pogađa i nemačke tenkove tipa leopard. Proizvođači su već tražili od vlade dozvolu da ih izvezu u Ukrajinu, ali je još nisu dobili.

Kako su izvori rekli za DPA, cilj je da se smanji rizik direktnog vojnog sudara Rusije i NATO. U Berlinu postoji bojazan da bi Moskva isporuku ofanzivnih tenkova ili borbenih aviona zapadne proizvodnje mogla da tumači kao objavu rata.

Navodni dogovor u okviru NATO je pikantan jer je nemački parlament nedavno ubedljivom većinom usvojio zaključak u kojem se vlada poziva da u što većem obimu naoružava Ukrajinu teškim oružjem.

Opozicioni demohrišćani tvrde da poslanici nisu imali pojma o tom navodnom dogovoru NATO i optužuju vlasti za "javašluk".

"Ili se, a to bi tek bio skandal, nemački Bundestag i javnost pomoću uvek novih pseudoobjašnjenja vode žedni preko vode kako bi se zamaskirala strategija odugovlačenja (pri naoružavanju Ukrajine)", rekao je Johan Vadepul, zamenik šefa poslaničke grupe demohrišćana.

Oni od početka prebacuju Vladi kancelara Šolca da je neodlučna ili previše blaga prema Kremlju.

Sumnje u postojanje dogovora

Tomas Vigold, novinar koji se bavi bezbednosnim temama, rekao je za javni servis ARD da jedino iz Nemačke čujemo o postojanju takvog dogovora u okviru NATO. Doduše, dodao je, nijedna zemlja još nije isporučila tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini.

"Povod što se u Nemačkoj tako ogorčeno raspravlja je što namenska industrija ima starije modele tenka leopard i koje bi mogla da pripremi za isporuku", dodaje on.

Iz centrale NATO u Briselu kratko je saopšteno da je "isporuka oružja nacionalni zadatak" svake članice. Postojanje dogovora nije ni potvrđeno ni demantovano.

Nemački javni servis ZDF dovodi u sumnju tvrdnje socijaldemokrata, navodeći da je nezamislivo da bi Poljska i baltičke države pristale na dogovor kojim se zabranjuje isporuka nekog oružja Ukrajini.

Takođe, ZDF podseća da su Sjedinjene Države i druge zemlje već isporučivale ili najavile da će isporučiti lako oklopno vozilo M113. Iako je u pitanju transporter, on može da se naoruža topom od 25 milimetara – a to je veći kalibar od nemačkog lakog tenka kuna, koji Berlin odbija da isporuči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: