Ni nuklearna bomba ne može da ih uništi; ovako izgledaju bunkeri u Finskoj FOTO/VIDEO

Finska se decenijama spremala za katastrofe i do sada je izgradila oko 500 zasebnih bunkera, dugih oko 320 kilometara.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

14:42

Ni nuklearna bomba ne može da ih uništi; ovako izgledaju bunkeri u Finskoj FOTO/VIDEO
EPA/Kimmo Brandt

Ispod glavnog grada Finske nalazi se mreža nekih od najvećih podzemnih bunkera, koji su dovoljno veliki da služe kao sklonište za 630.000 stanovnika grada. Objavljene su fotografije bunkera u Helsinkiju u kojem bi Finci mogli da prežive mesecima, a nalazi se oko 25 metara ispod zemlje.

Trenutno su to velike sportske hale i dugački hodnici koji bi u slučaju napada mogli da se pretvore u skloništa. "Vrata mogu da izdrže eksplozije do šest bara, tako da ih ni nuklearna bomba ne može razbiti", rekao je instruktor Varautumisen Opetaja.

"Bombe bi mogle da padaju na zemlju, a deca bi i dalje mogla da se igraju u bunkerima", dodao je on.

Kada bi zaista došlo do napada, stanovnici grada bi u bunkere ulazili kroz jedva primetne ulaze na ulicama.

Podsećamo, Rusija je poslednjih dana u više navrata upozoravala na posledice koje bi mogle uslediti u slučaju ulaska Finske i Švedske u NATO, za šta su te zemlje podnele zahtev.

Ovo ne bi bio prvi put da su Finska i Rusija u sukobu – tokom Drugog svetskog rata, tadašnji SSSR je iznenada bacio bombe na Helsinki i objavio rat, zbog čega je Finska u mirovnim pregovorima izgubila oko 10 odsto svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: