"Žalosno i pogubno"; Rusija razočarana potezom Hrvatske

Moskva -- Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da preduzme "neopravdane neprijateljske korake" i razbije "bilateralne veze uprkos istorijskoj logici razvoja".

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusija je razočarana i neprijateljskim postupcima vlasti u Hrvatskoj poslednjih meseci, ali se nada da će se vratiti na obostrano korisnu saradnju, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje je izdato povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza Moskve sa Hrvatskom i Slovenijom, koje Moskva takođe optužuje za "razbijanje bilateralnih veza".

Hrvatska i Slovenija osudile su rusku invaziju na Ukrajinu i pridružile se evropskim sankcijama protiv Moskve. U okviru mera, Zagreb je u aprilu proterao 18 ruskih diplomata i šest članova administrativnog osoblja.

"Žalosno je što su hrvatske vlasti poslednjih meseci zauzele veoma neprijateljski stav prema Rusiji, oštro odstupajući od postignutog kvaliteta naših bilateralnih veza, uništavajući njihove temelje i nanošeći ozbiljnu štetu temeljnim interesima dve zemlje", navodi se u saopštenju.

"Uvereni smo da je ovakav destruktivan pristup besperspektivan i poguban", kažu na Smoljenskom trgu.

Ruska diplomatija je sigurna da će u Zagrebu prevladati razum i da će se "Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne saradnje zasnovane, između ostalog, na svesti o geopolitičkoj realnosti i istinskim nacionalnim interesima".

Govoreći o Sloveniji, Moskva je razočarana odlukom vlade u Ljubljani da preduzme "neopravdane neprijateljske korake" u cilju "razbijanja bilateralnih veza uprkos istorijskoj logici njihovog razvoja".

"Uvereni smo da će takva politika slovenačkih vlasti, koja je suprotna istinskim interesima naših prijateljskih naroda, na kraju ustupiti mesto uravnoteženoj poziciji prirodnoj za rusko-slovenačke odnose", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu