Zelenski osudio Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.05.2022.

08:32

Zelenski osudio Henrija Kisindžera
Foto: Profimedia

Henri Kisindžer je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Kisindžer je govorio putem video linka na Svetskom forumu u Davosu, preneo je CNN.

Zelenski je u sredu odgovorio da "bez obzira na to šta radi ruska država, uvek će neko doći i reći: 'hajde da uzmemo u obzir i njihove interese'".

"Ove godine u Davosu, ponovo sam čuo to, uprkos hiljadama ruskih projektila koje pogađaju Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada Ukrajinaca koji su ubijeni. Uprkos (masovnom ubistvu) u Buči i Marijupolju. Uprkos uništenim gradovima. I uprkos 'kampovima za čišćenje'' koja je napravila ruska država, gde ubijaju, muče, siluju i ponižavaju kao na pokretnoj traci'", rekao je Zelenski.

On je dodao da je Rusija to uradila "celoj Evropi".

"Međutim, na primer, u Davosu, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi deo Ukrajine trebalo dati Rusiji", kazao je Zelenski.

Kisindžer je prethodno rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva meseca, pre nego šo konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

"Idealno, linija podele bi trebalo da bude vraćena na status kvo pre sukoba", rekao je Kisindžer, očigledno nagoveštavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dela Donbasa i celog Krima.

Zelenski je uporedio Kisindžerove poglede sa pogledima nacističke Nemačke 1938. godine.

"Čini se da je Kisindžerov kalendar, ne 2022. godina, već 1938. godina i mislio je da je pričao publici u Minhenu, a ne u Davosu. Usput rečeno, te 1938. godine, kada je Kisindžerova porodica bežala od nacista Nemaca, on je imao 15 godina", dodao je Zelenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: