Slovenački parlament potvrdio: Robert Golob premijer

Slovenački parlament potvrdio je imenovanje lidera Pokreta Sloboda, menadžera Roberta Goloba, za predsednika vlade.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.05.2022.

07:48

Slovenački parlament potvrdio: Robert Golob premijer
Ilustracija: Shutterstock/Nejc Pintar

Vladu bi poslanici parlamenta trebalo da izaberu sledeće sedmice.

Za Goloba su u sredu glasala 54 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a jedan je glas bio nevažeći.

Uoči glasanja, Golob je rekao da na temelju velikog poverenja koje su mu dali na izborima 24. aprila, želi Slovencima da pruži "nadu u bolju budućnost" i vratiti im "radost prema životu", prenela je Hina.

Aludirajući na odlazeću Vladu desnice koju je poslednje dve godine vodio Janez Janša, predsednik stranke Pokret Sloboda kazao je da su građani na izborima pokazali da žele da žive u "normalnoj državi", a ne u "stalnoj neizvesnosti" koja ih je pogađala poslednje dve godine.

Kao prioritete svoje vlade naveo je zdravstvo koje mora biti javno i dostupno svima bez obzira na socijalni status, kao i rešavanje sve većih cena energije i hrane.

Golobov Pokret Sloboda je pobedio na izborima sa 35 odsto glasova i formiraće koalicionu vladu s levim partnerima, Socijaldemokratama i strankom Levica.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: