Javio se Orban: Evo šta podrazumeva vanredno stanje u Mađarskoj VIDEO

Mađarska je juče donela odluku o uvođenju vanrednog stanja u zemlji zbog sukoba koji već puna tri meseca traju u susednoj Ukrajini.

Izvor: B92
Podeli

Tri Orbanova puta – da li svaki vodi do Putina?

Donesene su i prve vladine odluke u vezi sa vanrednim stanjem koje je od ponoći stupilo na snagu.

Vlada je danas razmotrila ekonomsku situaciju u zemlji, a mađarski premijer Viktor Orban je sumirao: "rat se odugovlači, politika sankcija u Briselu se ne popravlja, a sve to dovodi do drastičnog rasta cena", prenosi Blikk.

"Cene energenata nastavljaju da rastu, čineći zaštitu mađarskih porodica sve težom i skupljom. Pored toga, moramo odmah da ojačamo vojsku", rekao je Orban u snimku na Fejsbuku. On je dodao da u međuvremenu rastuće kamatne stope i rastuće cene čine banke profitabilnijima.

Stoga je Vlada donela sledeće odluke:

  • Vlada će uspostaviti fond za odbranu, iz kojeg će plaćati smanjenje režijskih troškova i jačati odbranu

  • Obavezuju se banke, osiguravači i veliki trgovinski lanci, energetske i trgovinske kompanije, telekomunikacione kompanije i avio-kompanije da najveći deo ekstraprofita uplate u državni budžet.

  • Mere su ograničene na dve godine, dakle 2022-2023.

Orban je rekao da će tokom ove i naredne godine na snazi biti posebne takse i dodao da će banke i kompanije koje ostvaruju ekstraprofit u teškoj situaciji u jeku rata u Ukrajini i rasta cena, morati da doprinesu troškovima jačanja mađarske vojske i finansiranju računa za energente mađarskih domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu