Nemačka se okreće protiv Kine? Ministar jasan: "Menjamo pristup – godinama se na to žmurilo"

Berlin je dugo okretao glavu od brutalne represije kineskih vlasti nad Ujgurima u provinciji Sinđang, ali sada mora da reaguje.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

18:10

Nemačka se okreće protiv Kine? Ministar jasan:
Ilustracija: Deposit photos/daboost

To je danas rekao vicekancelar i ministar privrede Robert Habek i dodao da reakcija stiže posle novih izveštaja o progonima.

Kina Nemačkoj jeste važan trgovinski partner, ali odnose opterećuju "veoma relevantni problemi" uključujući kršenje ljudskih prava, rekao je Habek u utorak uveče.

"Godinama se na to žmurilo, ali ova vlada menja pristup Kini."

Poslednjih dana zapadni mediji su, pozivajući se na podatke koji su procurili iz kineske policije, naširoko izveštavali o progonu i masovnom zatvaranju Ujgura, muslimanske manjine na severozapadu Kine.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da su vlasti stotine hiljada ljudi ugurale u logore za prevaspitavanje. Habek je izveštaje o postupanju sa Ujgurima opisao kao potresne.

"Posebno šokiraju informacije o zatvaranju, maltretiranju i prinudnom radu", rekao je ministar.

"Neophodni su jasno objašnjenje i dodatno razjašnjenje." Što se tiče odnosa, Nemačka "ih diversifikuje, smanjujući zavisnost i od Kine", rekao je Habek.

"Ljudska prava nama su važna valuta."

Berlin sada pomno proverava zahteve nemačkih preduzeća za državnim garancijama za poslove sa Kinom, posebno u kontekstu zaštite prirode i radničkih i ljudskih prava.

Nemačka vlada namerava da spreči poslove sa povredama ljudskih prava, poput prinudnog rada, uključujući i lance isporuke. Uz to, sada će posebno proveravati je li neki segment lociran u Sinđangu.

"Odbijaćemo zahteve koji ne ispune te uslove", rekao je Habek.

"Uz to, sada pažljivo i kritički proveravamo kineske ponude u Nemačkoj."

Izveštaje na osnovu podataka iz policije koji su otkriveni Peking je odbacio kao "klevetničke".

Negiranje nije ubedilo poverenicu nemačke vlade za ljudska prava Luizu Amtsberg, koja je Berlin upozorila kako ne sme "tek tako da nastavi" sa Pekingom i pozvala na "otvorenu raspravu o privrednoj zavisnosti od zemalja sa zastrašujućim bilansom ljudskih prava".

Na to je već ukazao napad i rat Rusije u Ukrajini. Kina Ujgure optužuje za separatizam, ekstremizam i terorizam.

Muslimanska manjina, pak, navodi da je pod političkom, religijskom i kulturnom represijom od dolaska komunista na vlast 1949. Organizacija ujgurskih izgnanika Svetski kongres Ujgura Nemačku već duže kritikuje.

"Smatram da savezna vlada već dugo ne čini dovoljno. Ljudska prava su ugrožena na mnogo mesta, ali ovo je genocid," rekao je predstavnik Kongresa Dolkun Isa za Špigl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: