NATO: "Pažljivo pratimo"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da podržava Misiju Eufor-Altea u BiH i Oružane sange BiH.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

17:55

NATO:
Foto: Profimedia

Stoltenberg je, nakon susreta sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, koji se sa generalnim sekretarom Alijanse sastao bez odluke Predsedništva BiH, izjavio na konferencii za novinare da NATO prati situaciju u BiH, a "naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske", preneo je sarajevski portal Klika.

"Mi pažljivo pratimo dešavanja u BiH. Nastavljamo saradnju s našim štabom u Sarajevu. Dugoročno smo opredeljeni za to i pružamo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost", rekao je Stoltenberg.

On je, prenosi portal, rekao da NATO prati i "retoriku podela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske".

"Zato sada razmatramo kako možemo da ojačamo praktičnu podršku, uključujući izgradnju odbrambenih kapaciteta i kako da osnažimo naše prisustvo i sarađujemo u oblasti naoružanja", naveo je Stoltenberg, piše Kliks.

Stoltenberg se, navodi se, osvrnuo i na izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i svojevrsno uslovljavanje ulaska u NATO Švedske i Finske promenama izbornog zakona u BiH.

"Što se tiče razgovora s Milanovićem, on je bio konstruktivan. On je izrazio zabrinutost vezano za situaciju u BiH, ali razgovarali smo i o potencijalnom članstvu Finske i Švedske", rekao je generalni sekretar Alijanse i dodao da je uveren da će rešenje biti pronađeno i da će dve zemlje postati članice NATO.

"Svi saveznici se slažu da su vrata NATO otvorena i da su Finska i Švedska zrele zemlje koje ispunjavaju standarde NATO", rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: