"Izneverili ste"

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Moskva naziva rat u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od fašista, što Kijev i zapadni saveznici nazivaju kao izgovorom za neisprovocirani rat.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da "interveniše i posreduje" u zaustavljanju rata, preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću", rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu