"Izneverili ste"

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

12:34

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Moskva naziva rat u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od fašista, što Kijev i zapadni saveznici nazivaju kao izgovorom za neisprovocirani rat.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da "interveniše i posreduje" u zaustavljanju rata, preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću", rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: