Zapovednik Azova je živ: "Prekinuli su vezu kad je krenuo da priča o sebi"

Glavni vojni zapovednik Azova je živ.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia/ General View /Azovstal Plant`s Injured Ukrainian Defenders
Foto: Profimedia/ General View /Azovstal Plant`s Injured Ukrainian Defenders

On se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije, rekla je njegova supruga nakon kratkog telefonskog razgovora. On se do prošle nedelje borio da zadrži ukrajinsku kontrolu nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

Katerina Prokopenko, supruga vođe Azova Denisa Prokopenka, kaže da ju je suprug pitao kako je, ali da je veza prekinuta pre nego što je on mogao da kaže bilo šta o sebi, prenosi The Times of Israel.

Ona je rekla da je telefonski razgovor bio moguć zbog sporazuma između vlada Ukrajine i Rusije i zahvaljujući posredovanju Crvenog krsta, koji je posećivao neke od ukrajinskih boraca koji su se predali.

Prokopenko, koja je razgovarala sa agencijom AP u Kijevu zajedno sa još jednom suprugom vojnika, Julijom Fedosjuk, rekla je da sporazum između Ukrajine i Rusije garantuje propisno sahranjivanje mrtvih vojnika i određene uslove za ratne zarobljenike, uključujući i dozvolu da razgovaraju sa članovima porodice nekoliko puta nedeljno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Dve žene su rekle da je nekoliko porodica primilo pozive u poslednja dva dana. Rekli su da ne mogu da otkriju više detalja sporazuma, ali se nadaju da vojnici neće biti mučeni i da će se na kraju "vratiti kući".

Rusi su 21. maja objavili kako su u potpunosti preuzeli čeličanu Azovstal.

Tada se predala poslednja grupa branilaca puka Azov. Rusi su rekli da je od 16. maja 2.439 "neonacista iz Azova i ukrajinskih trupa" zarobljenih u čeličani "položilo oružje i predalo se".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu