Selaković o hrvatskim napadima: "Vučić je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima nad Srbima"

Ministar soljnih poslova Nikola Selaković kaže da je u Hrvatskoj u toku brutalna politička i medijska kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On navodi da je otvorena i brutalna kampanja protiv Vučića zbog toga što je zauzeo jedinu moguću poziciju kada je reč o zločinima počinjenim nad pripadnicima srpskog naroda.

To je, napominje, pre svega univerzalna pozicija sa koje branimo humanost, odnosno evropske i hrišćanske vrednosti, pa tek onda i srpska pozicija.

"U odnosu prema nedvosmislenom zločinu kakav je bio napad hrvatske avijacije na srpske civile na Petrovačkoj cesti ne bi smelo da bude srpske ili hrvatske vizure ili bilo kakve političke ostrašćenosti i kalkulisanja, a učinioci moraju da, u ime onoga što bi trebalo da budu i srpske i hrvatske vrednosti, budu procesuirani i kažnjeni ako njihova krivica bude dokazana", kaže Selaković komentarišući reakciju hrvatske države,javnosti i medija to što je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske za ratne zločine nad Srbima u "Oluji".

Zabrinjava, kaže Selaković, što pojedini uticajni političari u Hrvatskoj ne čine napore da u svome društvu stvore zdrav i human odnos prema ratnim zločinima i stradanju nedužnih, jer ne shvataju da ustajanje u odbranu ratnih zločinaca, koje im možda može doneti kratkoročnu političku dobit, dugoročno nije u interesu društva.

Još je ozbiljnija apologija zločina u koju se upustila Hrvatska akademija znanosti i umetnosti nazivajući jedan od najmonstruoznijih i najmasovnijih zločina u Drugom svetskom ratu "jasenovačkim mitom“, kaže Selaković.

On poručuje da kad hrvatska politička i kulturno-intelektualna elita negira ili relativizuje zločine koje su manje ili veće grupe pojedinaca počinile u ratovima, postavlja se pitanje kako je moguće naredne generacije građana Hrvatske osposobiti da nove odnose sa Srbijom i njenim građanima grade neopterećeni balastom zločina za koje ne snose nikakvu odgovornost.

"Postavlja se i pitanje kako je moguće da je Evropska unija primila kao punopravnu članicu zemlju u kojoj uticajni delovi društvene i političke elite ne iskazuju elementarnu pristojnost u odnosu prema teškim i nesumnjivim zlodelima", kaže Selaković.

Uz napomenu da Srbija i njen predsednik očigledno ne dele vrednosti sa takvom hrvatskom elitom, Selaković poručuje: "Insistiraćemo u nastavku procesa evropskih integracija na tome da nam bude jasno objašnjeno da li negacija zločina jeste evropska vrednost, a ako jeste, jasno ćemo saopštiti da to nije i nikada neće biti naša vrednost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu