Turska, Švedska i Finska o članstvu u NATO-u

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je da će se zvaničnici te zemlje sutra sastati sa delegacijama Finske i Švedske u Ankari.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

22:52

Turska, Švedska i Finska o članstvu u NATO-u
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ranije je ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto potvrdio da će njegova zemlja i Švedska u sredu poslati delegacije u tursku prestonicu da pokušaju da postignu dogovor o pristupanju dve zemlje NATO-u.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u nedelju je razgovarao telefonom sa liderima Finske i Švedske u nastojanju da postigne sporazum.

Turska je optužila Finsku i Švedsku da pružaju utočište ljudima koji su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i pristalicama Fetulaha Gulena (FETO) koje Turska smatra teroristima. Takođe, zahtev Turske je da se ukinu zabrane na uvoz vojne opreme koje su ove zemlje uvele Turskoj.

Erdogan je ranije rekao da nema potrebe da delegacije ovih zemalja pokušavaju da dođu u Tursku radi pregovora o članstvu u NATO-u.

Za prijem novih članica u NATO neophodna je saglasnost svih 30 država članica ovog najjačeg vojnog saveza na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: