NATO: "Želimo da izbegnemo rat sa Rusijom"

NATO neće slati trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2022.

15:16

NATO:
EPA-EFE/MARTIN SYLVEST

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO "znatno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu", prenosi Tas.

"Glavna odgovornost NATO je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir", istakao je Stoltenberg.

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine miljardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, u "značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra "merama odvraćanja" s cljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procene u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: