Rusija priprema ukidanje starosne granice za pristupanje vojsci

Rusija priprema ukidanje starosne granice za zaključivanje ugovora sa vojskom, proizilazi iz dnevnog reda sednice ruske Dume, donjeg doma ruskog paralmenta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Cilj predloga zakona je eliminisanje starosne granice za građane u radnom dobu… prema kome imaju prava da zaključe prvi ugovor o vojnoj službi", navodi se u noti koja objašnjava predlog zakona.

Kako se navodi samo građani stari od 18 do 40 godina trenutno imaju prava da zaključe prvi ugovor sa vojskom. Za strane državljane taj limit je od 18 do 30 godina.

Kako se dodaje, za upotrebu jako preciznog oružja, funkcionisanje vojne opreme i oružja potrebni su visoko specijalizovani profesionalci.

Novi zakon bi pomogao da se za vojnu službu pod ugovorom privuku specijalisti u oblastima uglavnom vezanim za civile (medicinska podrška, inženjerstvo, održavanje, komunikacije), navodi se u dokumentu.

Ruska vojska je u jeku ofanzive u Ukrajini ali se suočava sa snažnim ukrajinskim otporom tako da je Rusija zabeležila velike materijalne i ljudske gubitke mada Moskva nikad nije otkrila njihove razmere, piše agencija Frans pres.

Rusija je pozvala na regrutaciju za proleće 2022. sa ciljem slanja 134.500 mladih u kasarne mada vlasti daju uveravanje da regruti neće biti slati na front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu