Žele da postanu deo Rusije; Tražiće i vojnu bazu

Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, izjavio je zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

08:51

Žele da postanu deo Rusije; Tražiće i vojnu bazu
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, cilj je da postanu ruski region.

"Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije", rekao je za RIA Novosti Stremousov.

Naveo je da Hersonska oblast, nalazi na jugu Ukrajine, neće žuriti sa referendumom o samoopredeljenju.

"S obzirom da rezultate referenduma ionako neće priznati zapadne zemlje, održati ga sada je gubljenje vremena. Zato nismo ni razmišljali o održavanju referenduma", naveo je Stremousov.

Prema njegovim rečima, do kraja godine treba da bude završen proces prelaska na standarde ruskog zakonodavstva, pa tek onda može da se odlučuje o referendumu i budućem statusu oblasti.

Stremousov je istakao da će vlasti Hersonske oblasti zatražiti da u regionu bude postavljena ruska vojna baza, koja treba da bude garancija bezbednosti.

Naveo je i da će ruski jezik, uz ukrajinski, dobiti status državnog. Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a sredinom marta ruske snage preuzele su kontrolu nad tim regionom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: