Žele da postanu deo Rusije; Tražiće i vojnu bazu

Hersonska oblast ne planira da bude posebna nezavisna republika, izjavio je zamenik načelnika regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Prema njegovim rečima, cilj je da postanu ruski region.

"Ne planiramo da budemo posebna nezavisna republika. Naš glavni zadatak je da budemo subjekt u okviru Ruske Federacije", rekao je za RIA Novosti Stremousov.

Naveo je da Hersonska oblast, nalazi na jugu Ukrajine, neće žuriti sa referendumom o samoopredeljenju.

"S obzirom da rezultate referenduma ionako neće priznati zapadne zemlje, održati ga sada je gubljenje vremena. Zato nismo ni razmišljali o održavanju referenduma", naveo je Stremousov.

Prema njegovim rečima, do kraja godine treba da bude završen proces prelaska na standarde ruskog zakonodavstva, pa tek onda može da se odlučuje o referendumu i budućem statusu oblasti.

Stremousov je istakao da će vlasti Hersonske oblasti zatražiti da u regionu bude postavljena ruska vojna baza, koja treba da bude garancija bezbednosti.

Naveo je i da će ruski jezik, uz ukrajinski, dobiti status državnog. Hersonska oblast se nalazi na jugu Ukrajine, a sredinom marta ruske snage preuzele su kontrolu nad tim regionom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu