"Bogoslovija je pokazatelj da smo svoji na svome"; Teodosije: "Moramo da sačuvamo svetinje" FOTO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nalazi se u poseti Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Kancelarija za KiM
Kancelarija za KiM

On je prisustvovao danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Ðorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Chirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Kirilo, a Petković je čestitajući praznik vernicima poručio da je važno da čuvamo svoje postojanje na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

"Odavde iz carskog Prizrena upućujemo pozdrav svim ljudima dobre volje. Stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini.Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Ðorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Chirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo", kazao je Petković.

Naveo je da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju mnogo pomogla do sada i istakao da će i ubuduće činiti sve što može i u narednom periodu kako bi Bogoslovija mogla da opstane.

"Ako je izdražala vek i po treba i u narednim vekovima da traje", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, obnavljajući srpske svetinje, učvršćujemo temelje ostanka i opstanka srpskog naroda u južnoj pokrajini.

"Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Ðorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u pogromu 2004. godine. Obnvili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na KiM", naglasio je Petković.

Kancelarija za KiM
Kancelarija za KiM

Čestitajući još jednom svima slavu, Petković je poželeo da naša Bogoslovija, koja traje vek i po, traje i u narednim vekovima i decenijama.

Čestitao je slavu i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju, rektoru Bogoslovije, svim profesorima, učenicima i preneo im pozdrave predsednika Aleksandra Vučića.

U nastavku posete Kosovu i Metohiji, Petković je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

"Sačuvaćemo samo ako budemo istrajni u svemu onog što je Hristovo"

Vladika raško-prizrensko Teodosije zahvalio se svima koji su prisustvovali liturgiji i rezanju kolača u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu i istakao da je pravoslavna vera živa i puna ljubavi prema Bogu i crkvi.

On je rekao i da će pravoslavna crkva da opstane na Kosovu, iako je gonjena 1999. i 2004. godine, kada su stradale svetinje, a Bogoslovija bila uništena.

"Mnogi su mislili da je to kraj, ali braćo i sestre to je tek početak, početak obnovljene Bogoslovije i našeg prisustva i života u ovom gradu. Gospod je svojim vaskrsenjem dao i nama silu vaskrsenja, obnove i danaa smo ovde, nismo sami. Posetili su nas sveštenoslužitelji iz više eparhija naše crkve, iz Žičke eparhije, iz Niške, iz Mileševske eparhije, a danas imao goste iz naše sestrinske bogoslovije Svetog Jovana Zlatoutsog u Kragujevcu", kazao je vladika.

On napominje da su srca mnogih opredeljena prema Kosovu i Metohiji, kako je rekao zavetnoj zemlji i da to mora da se sačuva i nikada ne izgubi.

"A sačuvaćemo samo ako budemo istrajni u svemu onog što je Hristovo, da se ne plašimo puta krsta, golgote, jer posle krsta i golgote dolazi stvarno vaskrsenje, a nikada nismo ni jači, ni svetliji, ni lepši nego u obnovi i u vaskrsenju. To svedoči i naša Bogoslovija koja od 2011. godine neprestano radi i donosi plodove svoje", poručio je Teodosije.

On je dodao da prizrensku Bogosloviju završava sedam generacija, ali da već ima i učenika koji su završili svoje studije i koji su spremni da "zaoru brazdu na njivi gospodnjoj", to je dar Božiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu