Objavljeni "nestvarni" podaci: Ljudi će pobesneti?

Rusija je u prva tri meseca rata u Ukrajini verovatno pretrpela slične gubitke kao SSSR tokom svog devet godina dugog rata u Avganistanu, objavili su Britanci.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Naime, kako tvrdi britansko ministarstvo odbrane u svom poslednjem obaveštajnom izveštaju za ponedeljak, velik broj poginulih vojnika, viđen u ofanzivi u Donbasu, moguće je objasniti kombinacijom loše taktike, ograničene vazdušne podrške, manjka fleksibilnosti i "zapovednog pristupa koji pojačava neuspeh".

Ministarstvo odbrane Velike Britanije predviđa i da će te žrtve, čiji broj nastavlja da se povećava, postati uskoro i trn u oku ruske javnosti, te da će "možda rasti njihovo nezadovoljstvo spremnost da se ono izrazi".

Ono što je poznato, navode dalje zapadni mediji, jeste da su Rusi veoma osetljivi na pitanje broja svojih žrtava u ratu, a do sada im, kako se smatra, nije omogućeno da znaju pravu istinu o stanju na ukrajinskom frontu. Stoga, navodi se dalje, moguća je i "pobuna" ruske javnosti kada do nje ipak dospeju informacije o velikom broju poginulih ruskih vojnika.

Sovjetski savez izgubio je barem 15.000 vojnika u Avganistanu, gde je tadašnja Moskva pokušala da održti komunističku vladu. Rat je dospeo u krvavu pat-poziciju i smatra se da je jedan od faktora koji je doprineo raspadu SSSR-a.

Britansko ministarstvo navodi da gubitke imaju i Ukrajinci.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da njegova zemlja dnevno izgubi između 50 i 100 života na istoku zemlje. On međutim, nije dalje pojašnjavao, ali i taj njegov komentar dokazuje da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu