Dodik: "Smrt 12 beba poraz humanosti i civilizacije"

Milorad Dodik izjavio je da je smrt 12 beba zbog nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine "najgnusniji zločin" tokom rata u BiH.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.05.2022.

15:15

Dodik:
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Srpski član Predsedništva BiH je ocenio da je 22. maj 1992. godine, dan kada je umrla prva od 12 beba zbog nedostatka kiseonika, "sinonim za neviđeni poraz humanosti i civilizacije kada je dozvoljeno da dan za danom umiru tek rođena deca".

"Bol i tuga zbog gubitka tek rođenih beba je ogromna i ona ne jenjava ni tri decenije kasnije, pogotovo kod njihovih roditelja", kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da je dužnost Republike Srpske, svih institucija i građana da se čuva i prenosi istina o "ovom gnusnom zločinu, da se neguje sećanje na ovu tužnu uspomenu, na 12 banjalučkih beba, kojih više nema zbog neumoljivosti Saveta bezbednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u bolnicu u Banjaluci".

Sutra će u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci biti obeleženo 30 godina od smrti 12 beba usled nedostatka kiseonika u tadašnjem banjalučkom Kliničkom centru.

Zbog odluke Saveta bezbednosti UN-a o zabrani letova, iz Beograda u Banjaluku u maju 1992. godine nije bilo moguće dostaviti boce sa kiseonikom, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: