Završen sastanak Vučića sa Hilom: Srbija usmerava napore na očuvanju mira u regionu FOTO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.05.2022.

07:20

Završen sastanak Vučića sa Hilom: Srbija usmerava napore na očuvanju mira u regionu FOTO
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kristofer Hil saglasili su se da sve napore treba usmeriti na dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman za nastavak dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Kako je saopštila pres-služba predsednika Srbije, Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi.

"Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju", naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Kako se navodi, predsednik Srbije je sa američkim ambasadorom razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Predsednik je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se Srbija svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

Predsednik je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Na profilu Buducnostsrbijeav na Instagramu objavljena je fotografija sa početka ovog važnog sastanka.
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
Sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, najavljeno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je 15. oktobra prošle godine Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Bajdena.

Hil je bio specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

Pored službovanja u Beogradu, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani.

Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa za njegovu nominaciju, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je ukazao da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model,bolji i od ruskih i kineskih ponuda.

Američki diplomata je tokom pretresa istakao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

"Srbija je ključna za stabilnost i napredak na zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi", izjavio je Hil.

On je tada podsetio da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: