"Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži"

Ukrajini će biti potrebno "verovatno 15 ili 20 godina" da uđe u Evropsku uniju, rekao je francuski ministar za evropska pitanja.

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2022.

16:02

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je i preporučio Kijevu da se u međuvremenu pridruži evropskoj političkoj zajednici, kako je predložio predsednik Makron.

"Treba biti iskren. (...) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za 6 meseci, godinu ili dve, lažemo. To nije tačno. Verovatnije za 15 ili 20 godina, a to je veoma dug period", rekao je Kleman Bon za Radio J. "Ne želim da se iluzije i laži prodaju Ukrajincima. Ako se Ukrajincima kaže 'Dobro došli u EU', ali niste pročitali sitna slova na dnu sporazuma, a to je zapravo za 15 godina", Mislim da ćemo razočarati čitavu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (...) politički projekat u koji mogu da uđu", rekao je Beaune.

Evropska politička zajednica, koju je predložio predsednik Makron, "komplementarna je EU" i „može da ponudi politički i konkretan projekat zemljama koje nisu u srcu EU i žele da joj se približe“, rekao je on.

Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, otvorena su“, rekao je Beaune, ukazujući na prednosti kao što su „slobodno kretanje u Evropi“ i „delimične koristi od evropskog budžeta Ukrajine za obnovu“ ili možda zajednička energija politika.

Pitanje proširenja EU na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i neslaganja unutar Unije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba osudio je u četvrtak "drugorazredni tretman" koji dolazi iz "nekih prestonica" kada je reč o nastojanjima Ukrajine za EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u četvrtak da ne želi da dozvoli Ukrajini da se pridruži Evropskoj uniji "na prvi pogled" jer proces pristupanja "nije pitanje meseci ili godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: