Pet stvari koje bi mogle potpuno da preokrenu rat

Rat u Ukrajini iz dana u dan postaje sve teži, a analitičar i dopisnik Bi-Bi-Sija Džonatan Bil analizirao je šta bi moglo da preokrene stvari..

Izvor: klix.ba

Nedelja, 22.05.2022.

15:01

Pet stvari koje bi mogle potpuno da preokrenu rat
EPA-EFE/STRINGER

Iako je, po njegovom mišljenju, Rusija i dalje dominantna sila sa značajnom vojnom moći, nije ostvarila brzu pobedu kako je planirano.

Dakle, u ovoj fazi rata možemo govoriti o nekoliko ključnih momenata koji bi mogli da okrenu rat na jednu ili drugu stranu.

Dobici i gubici

Na severu zemlje, ukrajinska kontraofanziva je uspešno potisnula ruske snage oko Harkova. S druge strane, Rusija je u potpunosti preuzela kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljom na jugu.

"Ono što se desilo u Mariupolju i Harkovu naglašava plimu ovog sukoba. Ovaj obrazac skupih dobitaka i gubitaka sada se ponavlja na istoku zemlje. Rusija ostvaruje mali, ali stalan napredak u Donbasu. Međutim, ona takođe propada, posebno kada desetine su uništene." oklopna vozila koja su pokušala da pređu reku Severni Donjeck“, navodi se u analizi.

Prednost Rusije – artiljerija

U istočnoj Ukrajini, dominantno oružje u sukobu je artiljerija. Bivši brigadni general britanske armije Ben Bari izjavio je da će artiljerija biti presudna u Donbasu u narednom periodu.

"On predviđa da će artiljerija biti glavni uzrok žrtava na obe strane u narednim nedeljama i mesecima. Zapadni zvaničnici su istakli značajne ruske gubitke, ali su bili manje voljni da daju procene ukrajinskih žrtava", navodi se.

Iako Ukrajina dobija teško naoružanje sa Zapada, uključujući američke haubice M777, ona još nije stekla prevlast u ovom segmentu nad Ruskom Federacijom.

Taktika

EPA-EFE/STRINGER
Drugi važan segment sukoba u Donbasu je taktika koju koriste obe strane. Rusija koristi svoju artiljeriju i raketne bacače da veže ukrajinske snage okupljene duž dobro pripremljenih odbrambenih linija.

"Rusija vrši pritisak iz dva glavna pravca - od Izjuma na severu i sa zapada oko grada Severni Donjeck. Oni su ostvarili ograničen napredak u oba smera", rekao je analitičar.

Takođe, vojni analitičari ističu da Rusija pokušava da potpuno uništi ukrajinske snage u ovom delu primoravajući ih da koncentrišu snage na ključnim tačkama i potom ih gađaju artiljerijom.

"Vojni analitičari smatraju da je Ukrajina zbog toga verovatno pretrpela značajne gubitke. Međutim, Ukrajina će i dalje moći da koristi urbana područja u Donbasu da uspori napredovanje ruske vojske. Borbe u gradu, kao što je pokazano tokom ovog rata ranije, su u korist.onome koji se brani“, objašnjava se.

Ruske "Frankenštajn snage"

Iako ruski zvaničnici kažu da zemlja nema problema sa vojnim jedinicama, vojni stručnjaci ističu da Rusiji nedostaje značajan broj vojnika koji bi joj bio potreban da ostvari veći napredak na istoku.

"Malo je verovatno da će preraspoređivanje snaga iz Harkova i Mariupolja napraviti razliku. Rusiji i dalje nedostaje ljudstvo, posebno pešadija. Rusija je pokušala da rekonstruiše i kombinuje neke od svojih već 'uništenih' jedinica, zbog čega se zove 'Frankenštajn' ' jedinice." , ističe se.

Verovatno će zbog toga biti loša kohezija jedinica i moral unutar vojske.

"Nedavna procena britanskog Ministarstva odbrane pokazuje da su ruski komandanti suočeni sa velikim pritiskom da brzo postignu rezultate i zato će verovatno prerasporediti snage bez adekvatne pripreme", prenosi Bi-Bi-Si.

Stoga Rusija na sve načine pokušava da reši ovaj problem.

"To uključuje mobilizaciju ljudi starijih od 40 godina i nuđenje kratkoročnih vojnih ugovora za popunjavanje njihovih redova. Međutim, rekonstrukcija i obuka zahtevaju vreme", zaključuje se.

Dugi rat

Bi-Bi-Si na kraju analize ističe da niko ne misli da će se rat u Ukrajini brzo završiti.

Rusija napreduje ali veoma sporo.Malo je verovatno da će ishod rata zavisiti samo od vojne moći.Rusija će takođe koristiti ekonomske i političke poluge da napravi što veću štetu Ukrajini.Dok ruska ekonomija je na udaru zapadnih sankcija , Ukrajina će trpeti "Još više. Očekuje se da će BDP Rusije sledeće godine opasti za 12 odsto, ali bi ukrajinski BDP mogao da padne za 50 odsto. Ruska blokada Crnog mora nanosi značajnu štetu", zaključuje se u analizi Bi-Bi-Sija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: