Rusko "tajno oružje": "Erdogan je Putinov čovek"

Turska je postala rusko "tajno oružje" unutar NATO-a zbog svog stava prema Ukrajini i širenju alijanse, piše "Fox News", prenose RIA Novosti.

Izvor: B92, Ria novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odluka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da blokira ulazak Švedske i Finske u NATO daleko je od toga da je Ankara prvi put krenula protiv Zapada.

"Dakle, on aktivno pokušava da destabilizuje alijansu nakon što je deo vojske hteo da ga zbaci 2016. godine", piše novinar.

Turska od početka sukoba u Ukrajini nije uvela sankcije Rusiji. Istovremeno, sam Vašington je 2020. godine uveo sankcije Ankari zbog kupovine ruskog kompleksa S-400.

Prema mišljenju stručnjaka, čiji stav iznosi TV kanal, Erdogan ili koristi zapadna udruženja ili ide u konfrontaciju sa njima, u zavisnosti od toga šta je u svakom slučaju isplativije.

Istovremeno, neki od njih turskog lidera nazivaju "Putinovim čovekom u NATO".

U materijalu se napominje da će Ankara na kraju pristati na prijem novih članica u alijansu, ali trenutno sporovi unutar NATO-a idu na ruku Vladimiru Putinu.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Ankara ne može da podrži uključivanje Švedske i Finske u vojni blok, jer će u tom slučaju ta organizacija postati "mesto gde će biti mnogo predstavnika terorista".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu