Rusko "tajno oružje": "Erdogan je Putinov čovek"

Turska je postala rusko "tajno oružje" unutar NATO-a zbog svog stava prema Ukrajini i širenju alijanse, piše "Fox News", prenose RIA Novosti.

Izvor: B92

Subota, 21.05.2022.

09:24

Rusko
Foto: Profimedia

Odluka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da blokira ulazak Švedske i Finske u NATO daleko je od toga da je Ankara prvi put krenula protiv Zapada.

"Dakle, on aktivno pokušava da destabilizuje alijansu nakon što je deo vojske hteo da ga zbaci 2016. godine", piše novinar.

Turska od početka sukoba u Ukrajini nije uvela sankcije Rusiji. Istovremeno, sam Vašington je 2020. godine uveo sankcije Ankari zbog kupovine ruskog kompleksa S-400.

Prema mišljenju stručnjaka, čiji stav iznosi TV kanal, Erdogan ili koristi zapadna udruženja ili ide u konfrontaciju sa njima, u zavisnosti od toga šta je u svakom slučaju isplativije.

Istovremeno, neki od njih turskog lidera nazivaju "Putinovim čovekom u NATO".

U materijalu se napominje da će Ankara na kraju pristati na prijem novih članica u alijansu, ali trenutno sporovi unutar NATO-a idu na ruku Vladimiru Putinu.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Ankara ne može da podrži uključivanje Švedske i Finske u vojni blok, jer će u tom slučaju ta organizacija postati "mesto gde će biti mnogo predstavnika terorista".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: