Ova zemlja ima plan za Ukrajinu, predali ga UN: "Svima je jasno – rešenje je..."

Zamenik šefa italijanske diplomatije Manlio di Stefano izjavio je da Italija ima mirovni plan za Ukrajinu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/lev radin
Ilustracija: Shutterstock/lev radin

Prema njegovim rečima, šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo predao ga je Ujedinjenim nacijama.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da rešenje krize u Ukrajini "može ići samo putem odlučnih diplomatskih aktivnosti, ali pre svega koordinisanih i zajedničkih aktivnosti na međunarodnom nivou".

"Ovaj predlog sastoji se iz četiri oblasti, koje predviđaju prekid vatre, neutralnost Ukrajine, koja će biti obezbeđena međunarodnom političkom garancijom i povezana sa procesom stupanja u EU, izradu bilateralnog sporazuma Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima, posebno, o spornim regionima Krima i Donbasa, kao i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o reorganizaciji međunarodne ravnoteže, počev od odnosa Evropske unije i Rusije", objasnio je zamenik italijanskog ministra.

Planom je predviđeno, dodao je italijanski zvaničnik, osiguravanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "ali, pre svega", postizanje mirnog rešenja u kom će EU biti pozvana da igra vodeću ulogu, "uzimajući u obzir direktne i brze ekonomske i energetske posledice krize po države članice i njenu geografsku blizinu Rusiji".

Najnovije vesti sa Istočnog fronta pratite OVDE.

Prema njegovim rečima, za ovaj ambiciozni projekat neophodni su koordinisani napori "pod okriljem Međunarodne grupe za saradnju", u kojoj bi učestvovale mnoge zemlje i međunarodne organizacije, kao što su UN i EU, kojima će biti naloženo formiranje mirovnih i posmatračkih misija, kontrola i višestrana koordinacija pomoći i podrške obnovi posredstvom donatorske konferencije.

Komentarišući plan Italije za regulisanje situacije u Ukrajini, šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da uslove primirja sa Rusijom treba da određuje Kijev.

Ranije je Borelj izjavio da Evropska unija ne može postati posrednik u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu