Šojgu: "Pri kraju smo"; Rusija formira nove jedinice i odrede

Moskva -- U zoni odgovornosti u Zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost, a mi preduzimamo intenzivne mere da se tome suprotstavimo.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite u Live Blogu B92.

To je izjavio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu povodom zahteva Švedske i Finske da budu primljene u NATO.

Na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije Sergej Šojgu je upozorio na to da SAD i NATO povećavaju razmere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica i ukazao na to da u seriji vojnih vežbi "Zaštitnik Evrope" učestvuje više od 40.000 vojnika.

Kako bi se odgovorilo na pretnje na ruskim zapadnim granicama, do kraja ove godine u Zapadnom vojnom okrugu će biti formirano 12 novih vojnih jedinica i odreda, rekao je Šojgu.

Ministar je konstatovao da se situacija u zapadnom strateškom pravcu odlikuje povećanjem vojnih pretnji na ruskim granicama, a ogleda se, pre svega, u intenziviranju letova američke strateške avijacije u Evropi za 15 odsto, kao i u sistematskom uplovljavanju američkih brodova u Baltičko more.

Šojgu je dodao da su organizacione mere sinhronizovane s isporukom savremenog naoružanja i vojne tehnike ruskim snagama.

Ministar je, takođe, rekao da će ruska vojska uskoro dobiti strateške bespilotne letelice, koje će omogućiti da se znatno smanje troškovi u rešavanju obaveštajnih i borbenih zadataka i uštedi novac za municiju i avio-opremu.

Prema njegovim rečima, ruske bespilotne letelice su tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini letele više od 25.000 sati. Njihov zadatak je da prikupljaju obaveštajne podatke i da u uslovima gusto naseljenih gradskih oblasti izvode precizne udare na objekte protivnika, dodao je ministar.

"Azovstalj" i dalje blokiran, predalo se više od 1.900 vojnika

Pojavio se Šojgu: Stao pred kamere i rešio dilemu VIDEO

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šojgu je istakao da se više od 1.900 ukrajinskih nacionalista, blokiranih u fabrici "Azovstalj" u Marijupolju, predalo ruskim snagama. "Nastavlja se blokada fabrike 'Azovstalj'.

"S teritorije čeličane evakuisani su civili koje su tamo kao taoce držali ukrajinski nacionalisti. Spaseno je 177 ljudi, među kojima je 85 žena i 47 dece. Svima je ukazana adekvatna medicinska i psihološka pomoć. Nacionalisti blokirani u fabrici su počeli da se predaju. U ovom trenutku položilo je oružje 1.908 ljudi", rekao je Šojgu.

On je podsetio da je ranije oružje položilo i 1.387 pripadnika ukrajinske morske pešadije.

Bliži se kraju oslobađanje LNR

Počela još jača ofanziva? "Tamo je pakao"

Ministar je, takođe, istakao da grupacije ruske vojske i snaga LNR i DNR nastavljaju da proširuju kontrolu nad teritorijama Donbasa, a da se oslobađanje LNR bliži kraju.

Prema njegovim rečima, više od 1.377.000 civila evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Donjecke i Luganske Narodne Republike i iz Ukrajine od početka specijane vojne operacije.

Ministar je, takođe, upozorio na to da ukrajinske snage, u pokušaju da uspore rusku vojsku, ne puštaju lokalne žitelje iz gradova i koriste ih kao živi štit.

"Ruske oružane snage čine sve da ne dozvole pogibiju civila. Zbog toga su neprestano otvoreni humanitarni koridori", naglasio je Šojgu i zahvalio ruskim vojnicima za profesionalizam, hrabrost i herojstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu