"Iz Amerike s ljubavlju"; "Okrenućemo i nebo i zemlju..." FOTO

SAD će "okrenuti nebo i zemlju" da pomognu Ukrajini, obećao je američki ministar spoljnih poslova na sastanku zemalja članica NATO-a i onih koje to nisu.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA/EFE/VALDA KALNINA
EPA/EFE/VALDA KALNINA

Lojd Ostin je to rekao krajem prošlog meseca u Nemačkoj, podseća hrvatski portal Index.hr i navodi da je zaista američka vojna pomoć Ukrajini, pogotovo u poslednjih mesec dana, prilično impresivna. Prema dostupnim podacima je veća od pomoći svih evropskih zemalja zajedno.

SAD su doduše, navodi se dalje u tekstu, dugo oklevale sa slanjem teškog naoružanja kakvo je Ukrajini preko potrebno u odbrani protiv ruske vojske- poput artiljerije, raketnih sistema, tenkova, borbenih bespilotnih letelica ili helikoptera i aviona.

U ruskom osvajanju Mariupolja, po proceni gradonačelnika Vadima Bojčenka koju nije moguće nezavisno potvrditi, poginulo je više od 20.000 civila. Pa ipak, sve je jasnije da bi ono teško naoružanje koje je Ukrajina poslednjih sedmica dobila, pre svega iz SAD, moglo bi promeniti odnos snaga na ratištu i okrenuti rat u korist Ukrajine.

Viši zvaničnik Pentagona još prošle sedmice otkrio je za CNN da je 89 od dogovorenih 90 američkih haubica M777 već dostavljeno u Ukrajinu, kao i 120 od dogovorene 184 hiljade rundi municije za ove haubice. Dodao je da je, u tom trenutku, 370 ukrajinskih vojnika završilo obuku za rukovanje ovim modernim topovskim sistemom kalibra 155 mm, dometa do 40 kilometara, a da još 29 vojnika dovršava tu obuku.

Hana Maliar, zamenica ukrajinskog ministra obrane, dan kasnije je potvrdila da se, "uz Javeline i Stingere (protivtenkovski i protivaavionski projektili, op.a.), američke haubice već koriste na ratištu".

Usto se pohvalila da je opremanje Ukrajine stranim oružjem "već prešla u rutinu" i to "uprkos ruskim naporima da unište prometnu infrastrukturu."

"Ulazimo u novu fazu rata. Rusija ide prema situaciji u kojoj više neće moći da pobedi u 'ratu vojne opreme'. Ali, do pobede će ipak proći više teških nedelja, a možda i meseci", zaključila je.

“Posebne čestitke i zahvalnost naših topdžija američkom narodu za haubice M777. Moji momci znaju vrednost toga. Pre svega, želeli su da poručr da se radi o visokopreciznom i vrlo delotvornom oružju. Zajedno do pobede!" poručio je glavni zapovednik oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, u objavi na Tviter stranici ukrajinske vojske od prošlog petka.

Rusija, naravno, i dalje ima superiornu vatrenu moć, pogotovo u artiljeriji kojom već sedmicama zasipa ukrajinske rovove i utvrđene položaje na istočnom frontu u Donbasu, probija rupe u njihovoj liniji i omogućava motorizovanoj pešadiji i tenkovima da napreduju i osvajaju gradove i sela.

Ali kako vreme odmiče, ukrajinski branioci, ojačani modernom NATO-ovom artiljerijom, sve više uzvraćaju udarac, o čemu najbolje svedoči neverovatni uspeh njihove kontraofanzive u oblasti Harkiv. Tamo su poslednjih dana izbili na samu granicu s Rusijom i naterali ruske snage na masovno povlačenje. Bitka za taj drugi najveći grad, koji je donedavno bio izložen bespoštednom ruskom granatiranju i raketiranju, praktično je gotova.

“Iz Amerike s ljubavlju”, piše na engleskom na jednoj haubici M777 na promotivnom snimku koju je prošle sedmice objavila ukrajinska vojska. Kako se vidi na snimku, haubice su u punom pogonu i "uništavaju okupatora".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu