Počelo je: Retka virusna bolest širi se Evropom, a vakcina nema

London -- Slučajevi majmunskih boginja su se do juče ispitivali u SAD, Kanadi, a od danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji i Švedskoj, preneo je BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/bezikus
Foto: depositphotos/bezikus

Prvi slučaj ovog virusa zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik zakačio virus, a što se tiče Italije, navodi se da je zaraženi nedavno boravio na Kanarskim ostrvima. U Portugaliji je potvrđeno pet slučajeva, a u Španiji sedam.

Za sada nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi, a navodno, španske vlasti su naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborili sa potencijalnom epidemijom, prema pisanju španskog dnevnika "El Pais".

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Kada je reč o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i nalazi se u "dobrom stanju", a ne predstavlja pretnju po javno zdravlje.

Prema britanskom javnom zdravlju, majmunske boginje su retka virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja. Virus se ne prenosi baš tako lako među ljudima i rizik od epidemije je nizak.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji.

U Švedskoj je potvrđen slučaj boginja, takođe jedan i u Italiji, dok se za jedan slučaj u Francuskoj sumnja da su u pitanju majmunske boginje.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu