"Aplikacija Prištine nosi dramatične pravne i političke posledice"

Dr Endrju Ford, stručnjak za ljudska prava koji se bavi pitanjima vezanim za Savet Evrope i OEBS ocenjuje da se Srbija mora saslušati zbog zahteva tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.05.2022.

12:08

EPA-EFE Petrit Prenaj

Priština je, podsetimo, već podnela zahtev za prijem u članstvo SE, na šta je Srbija oštro reagovala.

Dr Ford kaže da SE mora da prihvati "legitimnu zabrinutost Srbije" u ovom slučaju i dodaje da postoje "fundamentalna pitanja" koja Srbija postavlja i razlozi zašto diže svoj glas.

"Srbija ima legitime zabrinutosti i one moraju da budu iskeno i u dobroj veri razmotrene najverovatnje u Paralamentrj skupštin Saveta Evrope", kaže dr Ford za Tanjug.

On napominje da proces razmatranja apliakcije za čanstvo u Savetu Evrope može da traje od šest meseci do 4 godine i predviđa da u slučaju prištinskog zahteva neće biti "ni brz ni jednostavan" i da će "kakav god rezultat bio" imati "dramatične i trajne pravne i političke implikacije".

Ako dođe do glasanja Prištini će trebati dvotrećinska vecina u Komitetu ministra, odnosno 31 glas od ukupno 46 trenutnih čalnica, dodaje on, i ističe: "Kosovo ima i više od toga ako gledamo zemlje koje su priznale njihovu nezavisnost, što ne mora da znači da će svi oni glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope, jer mnogo je politike ovde u igri".

Ključne razloge protiv prihvatanja zahteva Prištine za prijem u SE Ford vidi, na prvom mestu u činjenici da je iz perspektive Srbije Kosovo i dalje integrani deo njene tertorije.

Kao drugi razlog, on ukazuje da bi ovaj zahtev Prištine mogao da ugrozi proces dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU. S druge strane, arumenti 'za' prijem u članstvo su, kako kaže, jaki iz perspektive ljuskih prava.

"Srbija, realno nema jurisdikciju na Kosovom, uključujući prvosuđe, niti je ono pod izvršnim funkcijama UN i EU. Narod sa Kosova trenutno ne može da pristupi Evropskom sudu za ljudska prava odnosno ne mogu da prispitaju odluke kosovskog suda pred Evropskom sudom i nemaju taj dodatni nivo zaštite .To posebno nije održivo za manjinske zajednice, uključujući i Srbe, koji mogu da imaju osećaj diskriminacije od strane lokalnih sudova", objašnajva dr Ford.

On dodaje i da je Kosovo već "duboko povezano" sa Savetom Evrope i navodi njegovo člasntvo u telima Saveta kao što su Venecijanska komisija i Banka za razvoj, kao i "specijani status" koji poslanici sa Kosova imaju u Parlamenatarnij skupštini Saveta Evrope.

"Još kada je Savet Evrope odlučio da prihvati tzv. Kosovo u Venecijansku komsiiju, time je efektivno priznao njegovu nezavisnu jurisdikciju", smatra irski stručnjak za ljudska prava.

Na pitanje Tanjuga da li pod "opravdanjem" zalaganja za ljudska prava zahtev Prištine "krije" i druge motive, Endrju Ford, kaže prepoznaje "različite razloge ove aplikacije" i da postoje "jasni politički razlozi za i protiv" članstva Prištine u Savetu Evrope.

"Politička motivacija je da se članstvom u međunarodnoj organizaciji, sa kososvke starane, pokušava da konsoliduje državnost i status, isto kao što je politička motivacija Srbije da se upravo to odbije", kaže dr Ford.

Kao kranje dobitnike ili gubitnike ovog pocesa Endrju Ford vidi građane Kosova za koje, sa prave strane, smara da bi trebalo da dobiju zaštitu i podršku Saveta Evrope, a ne da budu taoci političkog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: