Zaseda Komitet ministara SE - šta bi s tzv. Kosovom? "Potrajaće to"

Beograd -- U Torinu zaseda Komitet ministara Saveta Evrope, ali na dnevnom redu nije zahtev Prištine za članstvo. Starović: Ne znači da se o tome neće govoriti.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da Italija koja predsedava Komitetom nije uvrstila zahtev Prištine za članstvo u nacrt današnje sednice. To, navodi, ne znači da se ne može desiti da na samom početku sednice prilikom utvrđivanja dnevnog reda, neka od država članica predloži da se ta tema uvrsti.

Nemanja Starović navodi za RTS da sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

"Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo vitalne nacionalne interese Srbije", naglasio je Starović.

Dodaje da, ukoliko bi se i desilo da u nekom momentu, pa i danas da Komitet SE dvotrećinskom većinom pokrene tu pristupnu proceduru za privremene institucije iz Prištine, taj proces je izuzetno zahtevan, komplikovan i da izuzetno dugo traje.

"Dakle Komitet minnistara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine SE, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahteva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara SE", objasnio je Starović.

Sve to skupa imajući dosadašnju praksu, kako je ocenio, ne može da traje tehnički manje od godinu dana, vrlo je verovatno da može trajati i mnogo duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu