Šarl Mišel: "BiH ima jasnu evropsku perspektivu"

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel danas je stigao u dvodnevnu posetu BiH.

Izvor: Blic
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH obratio se medijima i govorio o viziji uređenja Evrope, što je bila i tema sastanka.

Mišel se u zgradi Predsedništva BiH sastao sa predsedavajućim Predsedništva Šefikom Džaferovićem, te članom Predsedništva Miloradom Dodikom. Zbog oporavka nakon operativnog zahvata kičme, član Predsedništva Željko Komšić sastanku nije mogao prisustvovati.

Ovo je prvi puta da Mišel boravi u poseti BiH. Na sastanku sa članovima Predsedništva razgovarali su o viziji uređenja Evrope, prenosi Srpskainfo.

Naglašeno je kako BiH ima jasnu evropsku perspektivu, a da Evropska geopolitička zajednica nije zamena za evropski put država zapadnog Balkana, već mogućnost da se u veći oblik saradnje sa EU integriraju balkanske države, iako se još uvek ne zna šta bi to tačno značilo.

"Htio bih se zahvatiti za vašu toplu dobrodošlicu u Sarajevo. Istinski sam srećan da sam tu kako bih iznova potvrdio vaše opredeljenje EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu. Ja sam istinski uveren da Zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba Zapadni Balkan. Vreme je za jedan novi zamah u EU", kazao je Mišel.

Istakao je kako će se u junu održati sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

"Želja nam je da produbimo saradnju i nastavimo dijalog. Htio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći. Dok se mi ovde obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osetila užasne posledice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički delujemo", istakao je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta kazao je kako posledice rata u Ukrajini osete svi podjednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promenama u cenama nafte, hrane ili uopšte energenata.

"Pre nekih 20 godina na samitu u Solunu izneseno je čvrsto opredeljenje evropske budućnosti za celi region kojemu moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo išli sa predlogom da u junu u okviru Veća, razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji kao što je istaknuto veoma jasno, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU. Zaista verujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta", kazao je Mišel.

On je dodao kako izazovi sa kojima se Evropa suočava zahtevaju novi način rada.

"Mi moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme. Takođe, veoma važno je da se politički lideri sastaju u poverenju i kulturi dijaloga", naglasio je Mišel, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu