Crna Gora ljuta na Srbiju: "Krađa"

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/smith371
Shutterstock/smith371

Kako su naveli, krađa se se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije.

"Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – 'tuđim perjem'", navodi se u reagovanju MVP na objave na internet stranici ambasada Srbije.

"U cilju daljeg razvoja dobrosusedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore. Netačne i ideološke interpretacije istorije druge države jesu odraz nezrelosti a najpre nedobronamernosti, kada su u pitanju dobrosusedski odnosi", smatraju u MVP.

Ističu da navode sa internet prezentacije ambasada Republike Srbije ne mogu smatrati običnim propustom, već svesnom namerom onih koji kroz svoje političko delovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije.

"Verujemo da nije potrebno mnogo podsećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju. Još jednom pozivamo politički vrh Republike Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudo naučnim obrascima partija na vlasti. Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama. Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog sveta i sveta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju 'srpskog sveta'", poručuju iz MVP.

Ističu da se sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemešanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu