MUP: Nečuvena laž Igora Jurića

MUP reagovao na izjavu Igora Jurića, koji se zapitao kako je moguće da Vlada Srbije podržava uvođenje sistema Amber alert, a da ministar to ignoriše‌".

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.05.2022.

14:23

MUP: Nečuvena laž Igora Jurića

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su i MUP i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u potpunosti posvećeni zaštiti dece i "uvođenju svih mehanizama i alata" koji mogu doprineti većoj zaštiti dece, a posebno onih koji mogu pružiti još efikasniji i brži odgovor pri nalaženju nestale dece.

Mistarstvo je saopštilo da je Igor Jurića iz Centra za zlostavljanu i nestalu dece izrekao laž pitajući o tome "kako je moguće da Vlada Srbije podržava uvođenju sistema za tražnje nestale dece 'Amber Alert', a da ministar unutrašnjih poslova daje sebi za pravo da to sve ignoriše‌".

"Da se radi o nečuvenoj laži, govori i činjenica da su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije Amber Alert Evropa Frank Hoen potpisali 24. februara 2022. godine u Beogradu Memorandum o razumevanju koji značajno unapređuje aktivnosti na polju pronalaska nestale dece", navedeno je u saopštenju.

MUP tvrdi i da nije tačno da Jurić nije primljen na sastanak o modalitetima uvođenja sistema "Amber alert" u Srbiji, već da je on "na drzak način pokazao da ne poštuje domaće stručnjake i profesionalce koji se godinama bave problematikom nestale dece, tako što je svaki put napuštao razgovor smatrajući ih za nekompetentne".

Igor Jurić izjavio je ranije da je sistem "Amber alert" pokazao uspešnost u 96 odsto slučajeva i da su, kada je dete oteto, ključna prva četiri sata i tvrdio da "uprkos upućenih 80 pisama, uprkos mnogobrojnih javno izrečenih molbi, ministar Aleksandar Vulin u svom mandatu nije želeo da ih sasluša u vezi sa uvođenjem tog sistema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: